skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Kolovrat je lesena priprava za predenje niti. V začetku so kolovrate poganjali ročno, v 16. stoletju pa je to obliko pogona zamenjal nožni pogon. Za predenje so uporabljali lan, ki so ga kmetje navadno sejali na domači njivi, posamezne terice pa tudi ovčjo dlako. Pri predenju so ženske v eni roki držale volneni ali laneni zvitek, s prsti druge roke pa oblikovale niti, hkrati pa z nogo poganjale nožni pedal, ki je vrtel pogonsko kolo na kolovratu v smeri urinega kazalca. Spredena nit se je med vrtenjem pogonskega kolesa navijala na cevko vretena. S predenjem na ko ...

Preberi več

Kolovrat je lesena priprava za predenje niti. V začetku so kolovrate poganjali ročno, v 16. stoletju pa je to obliko pogona zamenjal nožni pogon.

Za predenje so uporabljali lan, ki so ga kmetje navadno sejali na domači njivi, posamezne terice pa tudi ovčjo dlako. Pri predenju so ženske v eni roki držale volneni ali laneni zvitek, s prsti druge roke pa oblikovale niti, hkrati pa z nogo poganjale nožni pedal, ki je vrtel pogonsko kolo na kolovratu v smeri urinega kazalca. Spredena nit se je med vrtenjem pogonskega kolesa navijala na cevko vretena.

S predenjem na kolovrat so si ženske v dolgih zimskih večerih krajšale čas, znanje pa prenašale tudi na mlajše. Iz napredene ovčje volne so pletle tople volnene nogavice, rokavice, šale, kape, puloverje in jopice, iz lanenih niti pa so stkale trpežno blago, ki so ga najpogosteje uporabile za lanene rjuhe, krila, srajce.

Slika

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Status avtorskih pravic

licenca CC BY-NC

Avtorske pravice

Nevenka Korpič

Avtorji

Korpič, Nevenka

Čas nastanka fotografije

2020

Ključne besede

Velika Nedelja, GRAD, ETNOLOŠKE ZBIRKE

Odnos

Je del etnološke zbirke Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož, enote v Ormožu

Digitalne zbirke, ki vsebujejo ta multimedijski element

Etnološka zbirka v gradu Velika Nedelja

Datum digitalizacije

18.11.2020 14:09

Datum objave

19.11.2020 08:47

Zadnja sprememba

23.11.2020 14:03

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam