skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Kmečki praznik v Velikih Laščah 2013

Celodnevno praznovanje se je začelo že zjutraj z budnico na trgu v Velikih Laščah in dogonom živine na razstavni prostor. Osrednji del se je nadaljeval s povorko s prapori društev, vožnjo z zapravljivčki in starimi traktorji. Sledilo je slavno razvitje zastave Kmetijske zadruge Velike Lašče in razvitje prapora Govedorejskega društva Velike Lašče.

Obiskovalce so nagovorili predsednik Kmetijske zadruge Velike Lašče Ivan Levstik, župan občine Velike Lašče Anton Zakrajšek,  predsednik Zadružne zveze Slovenije Peter Vrisk, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Cvetko Zupančič in direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Ljubljana Jože Benec.

Prireditev je spremljal kulturni program učencev Glasbene šole Ribnica, ljudske pesmi so zapele Suhe češplje iz Gradeža, KUD Rob je pripravilo skeč o prevzemu kmetij nekoč in danes. Kmečkega praznika so se udeležili tudi gostje iz Švice, iz pobratene občine Lützelflüh, ter člani Turistično narodopisnega društva iz Razkrižja.

V nadaljevanju je sledilo ocenjevanje živali in podelitev zvoncev najbolje ocenjenim kravam. Absolutna zmagovalka je bila krava Brina, last rejca Boruta Vasiča s Prhajevega, saj je bila ocenjena kot krava z najlepšim vimenom in šampionka razstave. Poleg 43 krav je bilo razstavljenih tudi devet konj, drobnica in male pasemske živali.

Po slavnostnih podelitvah so predstavili kmetijske stroje in izdelavo lesnih sekancev, mladi so  se pomerili v kmečkih igrah. Prireditev se je, kot se spodobi, sklenila z veselico ob zvokih domačega ansambla Mladi Krpani.

Zahvaljujemo se Niku Samsi in KUD Primož Trubar, da so nam dovolili uporabiti in objaviti posnetek proslave.

Video posnetek

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2024 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.