skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Za vinorodna območja ormoških Slovenskih goric so značilne majhne hišice, imenovane klečaje. To so vinske kleti ali zidanice brez oken, z nenavadnimi lesenimi mrežastimi vrati. Izvirajo iz 18. in 19. stoletja. V preteklosti so bile pravi biseri kmečke arhitekture tega območja. Tovrstna stavbna dediščina danes žal izginja, saj so ohranjene le še posamezne klečaje na območju Žvaba in Runča, v Šardinjah, Vičancih in na območju Male vasi.   Klečaje so bile grajene iz obtesanih hrastovih, bukovih, hojkinih ali topolo ...

Preberi več

Za vinorodna območja ormoških Slovenskih goric so značilne majhne hišice, imenovane klečaje. To so vinske kleti ali zidanice brez oken, z nenavadnimi lesenimi mrežastimi vrati. Izvirajo iz 18. in 19. stoletja. V preteklosti so bile pravi biseri kmečke arhitekture tega območja. Tovrstna stavbna dediščina danes žal izginja, saj so ohranjene le še posamezne klečaje na območju Žvaba in Runča, v Šardinjah, Vičancih in na območju Male vasi.

 

Klečaje so bile grajene iz obtesanih hrastovih, bukovih, hojkinih ali topolovih brun. Zunaj in znotraj so bile ometane z ilovico (ilovico so premešali z narezano slamo, s plevami in z vodo) ter prebeljene z apnom. Njihove strehe so bile krite z rženo slamo, tla pa nabita z ilovico.  Opremljene so bile s prešo in sodi, služile so tudi shranjevanju vinogradniškega posodja in orodja. Na podstrešju so bili ponavadi shranjeni koli, slama in seno. Klečaje so imele dvojna vrata: notranja so bila masivna, izdelana iz plohov ali enega kosa lesa (hrast), zunanja pa mrežasta, narejena iz letev. V jeseni, ko je mošt vrel, so notranja vrata odprli in s tem omogočili dotok zraka skozi mrežasta vrata. Težka lesena vrata so zaklepali z velikimi ključi, mrežasta pa z obešalko.

 

Izvor izraza klečaja je nejasen. Nekateri menijo, da izvira iz načina gradnje, drugi, da je povezano z velikimi ključi, s katerimi so jih zaklepali, tretji jih povezujejo s kletjo.

.

Slika

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Status avtorskih pravic

licenca CC BY-NC

Avtorske pravice

Nevenka Korpič

Avtorji

Korpič, Nevenka

Čas nastanka fotografije

2020

Ključne besede

Velika Nedelja, GRAD, ETNOLOŠKE ZBIRKE

Odnos

Je del etnološke zbirke Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož, enote v Ormožu

Digitalne zbirke, ki vsebujejo ta multimedijski element

Etnološka zbirka v gradu Velika Nedelja

Datum digitalizacije

09.11.2020 16:42

Datum objave

19.11.2020 08:47

Zadnja sprememba

10.11.2020 08:59

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam