skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

JOSIP VOŠNJAK, dr. med. – zdravnik v Šmarju pri Jelšah od leta 1870 do 1872 Dr. Josip Vošnjak je bil prvi doktor medicine, ki je deloval v Šmarju pri Jelšah kot okrožni oz. podeželski zdravnik. Rodil se je 4. januarja 1834 v Šoštanju. Gimnazijo je obiskoval v Celju in Gradcu, srednješolsko izobrazbo je končal z odliko na Dunaju, kjer se je vpisal na medicinsko fakulteto. Leta 1858 je bil promoviran za doktorja medicine in kirurgije. Prvo leto se je zaposlil kot civilni zdravnik v ljubljanski voja&scar ...

Preberi več

JOSIP VOŠNJAK, dr. med. – zdravnik v Šmarju pri Jelšah od leta 1870 do 1872

Dr. Josip Vošnjak je bil prvi doktor medicine, ki je deloval v Šmarju pri Jelšah kot okrožni oz. podeželski zdravnik. Rodil se je 4. januarja 1834 v Šoštanju. Gimnazijo je obiskoval v Celju in Gradcu, srednješolsko izobrazbo je končal z odliko na Dunaju, kjer se je vpisal na medicinsko fakulteto. Leta 1858 je bil promoviran za doktorja medicine in kirurgije. Prvo leto se je zaposlil kot civilni zdravnik v ljubljanski vojaški bolnišnici, kjer je pomagal pri oskrbovanju in operiranju ranjencev.  Po sprejetju ustave leta 1861 je na pobudo dr. Bleiweisa v Kranju začel zbirati podpise za podporo narodnemu programu za Zedinjeno slovenijo. Kranj je kmalu zapustil in se zaposlil kot okrajni zdravnik v Slovenski Bistrici, s katero je ostal povezan vse do svoje smrti, saj si je tam ustvaril družino.

Slika

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Dodatni nazivi

Šmarje pri Jelšah

Status avtorskih pravic

licenca CC BY-NC

Avtorske pravice

Zavod za kulturo Slovenska Bistrica

Vir

Zavod za kulturo Slovenska Bistrica

Čas nastanka fotografije

19.stol.

Ključne besede

RAZSTAVE, DOMOZNANSKE ZBIRKE

Digitalne zbirke, ki vsebujejo ta multimedijski element

Josip Vošnjak, dr. med. – zdravnik v Šmarju pri Jelšah od leta 1870 do 1872

Datum digitalizacije

12.11.2019 11:47

Datum objave

07.12.2019 07:56

Zadnja sprememba

18.11.2019 12:11

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam