skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Plemiška rodbina, na Štajerskem izpričana že v 12. stoletju, na sedanjem slovenskem ozemlju pa od 15. stoletja. V lasti ali zakupu je imela posestva na Koroškem, Kranjskem, Štajerskem, v Istri. Na Štajerskem so bili lastniki posestva Hrastovec pri Lenartu, gospostev Medija pri Izlakah, Podsreda, Veržej, Ormož, Betnava, Slivnica, Muretinci, Lemberg pri Šmarju, Dornava in Vurberk ter radgonskega in ptujskega gradu. Posamezni člani rodbine so zlasti na Kranjskem in Štajerskem opravljali številne pomembne deželne politične funkcije. Na Štajerskem so bili ve ...

Preberi več

Plemiška rodbina, na Štajerskem izpričana že v 12. stoletju, na sedanjem slovenskem ozemlju pa od 15. stoletja. V lasti ali zakupu je imela posestva na Koroškem, Kranjskem, Štajerskem, v Istri. Na Štajerskem so bili lastniki posestva Hrastovec pri Lenartu, gospostev Medija pri Izlakah, Podsreda, Veržej, Ormož, Betnava, Slivnica, Muretinci, Lemberg pri Šmarju, Dornava in Vurberk ter radgonskega in ptujskega gradu. Posamezni člani rodbine so zlasti na Kranjskem in Štajerskem opravljali številne pomembne deželne politične funkcije. Na Štajerskem so bili večkrat deželni glavarji in deželni oskrbniki. Med najbolj znane člane rodbine zagotovo sodi Žiga (Sigismund ali Sigmund) Herberstein (1486–1566), ki je v službi Maksimilijana I., Karla V. in Ferdinanda I. opravljal zahtevne diplomatske misije v različne evropske države. O potovanjih v Rusijo je leta 1549 na Dunaju izdal delo Rerum Moscoviticarum commentarii [Moskovski zapiski], ki velja za eno prvih del v zahodni Evropi, ki govori o ruskih razmerah in ruski zgodovini.

Informacije

Status avtorskih pravic

licenca CC BY-NC

Avtorske pravice

Mladinska knjižnica

Vir

Enciklopedija Slovenije

Založniki

Mladinska knjiga

Ključne besede

RODBINE, ZGODOVINA

Jeziki

Slovenski

Lokacija

Vurberk

Datum digitalizacije

14.09.2011 14:33

Datum objave

14.09.2011 14:33

Zadnja sprememba

14.09.2011 14:33

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam