Zemljevid  

CIRIL CESAR 6. julija 1923 rojen v Mozirju, Mariji (rojeni Prislan) iz Braslovč in Ivanu Cesarju, kiparskemu mojstru v podobarski delavnici, ki jo je prevzel po očetu Andreju Cesarju. Po Cirilu sta bili rojeni še sestri Pavla (1925) in Marja (1933). Osnovno šolo je obiskoval v Mozirju. Šolanje je nadaljeval v meščanski šoli v Šoštanju. Obiskoval je obrtno šolo v Mozirju in delal v domači podobarski delavnici. Šolanje je nadaljeval na Umetno-obrtni šoli v Ljubljani, v oddelku kiparja Franceta Kralja. Med vojno je nadaljeval izobraževanje na Šoli za umetno ...

Preberi več

CIRIL CESAR 6. julija 1923 rojen v Mozirju, Mariji (rojeni Prislan) iz Braslovč in Ivanu Cesarju, kiparskemu mojstru v podobarski delavnici, ki jo je prevzel po očetu Andreju Cesarju. Po Cirilu sta bili rojeni še sestri Pavla (1925) in Marja (1933). Osnovno šolo je obiskoval v Mozirju. Šolanje je nadaljeval v meščanski šoli v Šoštanju. Obiskoval je obrtno šolo v Mozirju in delal v domači podobarski delavnici. Šolanje je nadaljeval na Umetno-obrtni šoli v Ljubljani, v oddelku kiparja Franceta Kralja. Med vojno je nadaljeval izobraževanje na Šoli za umetnost in obrt (Kunstgewerbeschule) v Gradcu. Po vojni je študiral in delal na Akademiji likovnih umetnosti v Ljubljani. 1952 je zaključil specialko na Akademiji likovnih umetnosti v Ljubljani, postal asistent pri prof. Frančišku Smerduju. 1953 je v svojem ateljeju v Jakopičevem paviljonu v Ljubljani uresničil prvo samostojno kiparsko razstavo in odkritje Talca, prvega javnega spomenika Cirila Cesarja v Mozirju. Naselil se je v Celju in zaposlil kot profesor na učiteljišču. 1960 je zasnoval in izdelal prve steklene skulpture. 1962 je sprojektiral novo kuhinjsko tehtnico De luxe in vstopil v novo fazo ustvarjanja, v industrijsko oblikovanje. Štipendija Prešernovega sklada mu je leto pozneje omogočila študij na Visoki šoli za industrijsko oblikovanje (HfG)v Ulmu, 1964 je postal asistent. Od 1968-1970 je delal kot strokovni sodelavec na Razvojnem inštitutu v Ulmu. 1970 se je vrnil v Slovenijo in do leta 1983 vodil Design center v Gorenju v Velenju. Po upokojitvi se je posvetil kreativnemu ustvarjanju v kiparstvu, predvsem stekleni skulpturi.

Slika

Informacije

Status avtorskih pravic

licenca CC BY-NC

Avtorske pravice

Knjižnica Velenje

Čas

2013

Odnos

Je del zbirke Knjižnice Velenje

Datum digitalizacije

17.02.2014 09:09

Datum objave

17.02.2014 09:09

Zadnja sprememba

17.02.2014 09:31

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam