skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Binkoštno slavje in plesi v jami

Binkoško slavje - Predstavniki Jamske komisije so sklenili, da bodo iz finančnih in propagandnih razlogov vsako leto na binkoštni ponedeljek priredili jamsko slavje, ki se je odvijalo v Plesni (Kongresni) dvorani Postojnske jame. Prvo tako slavje je bilo leta 1825. Slavje na binkoštni ponedeljek je bilo med domačini tako priljubljeno, da je postalo postojnski praznik, dan, ko so kar se da veselo in slovesno obhajali spomin na odkritje jame. Sčasoma so začeli z organizacijo ljudskih veselic tudi avgusta in septembra. Na Plesišču (v Kongresni dvorani) ...

Preberi več


Binkoško slavje - Predstavniki Jamske komisije so sklenili, da bodo iz finančnih in propagandnih razlogov vsako leto na binkoštni ponedeljek priredili jamsko slavje, ki se je odvijalo v Plesni (Kongresni) dvorani Postojnske jame. Prvo tako slavje je bilo leta 1825. Slavje na binkoštni ponedeljek je bilo med domačini tako priljubljeno, da je postalo postojnski praznik, dan, ko so kar se da veselo in slovesno obhajali spomin na odkritje jame. Sčasoma so začeli z organizacijo ljudskih veselic tudi avgusta in septembra. Na Plesišču (v Kongresni dvorani) se je vsako leto zbrala množica domačih in tujih obiskovalcev, ki so se sproščeno zavrteli ob taktih vojaških in civilnih godb. Na binkoštni ponedeljek je bila vstopnina v jamo precej nižja, domačini pa so imeli celo prost vstop.

Slika

Informacije

Status avtorskih pravic

dela v javni domeni

Avtorske pravice

Avtorske pravice so potekle.

Vir

Digitalna zbirka Knjižnice B. Zupančiča Postojna

Avtorji

Šeber, Maks

Čas

ok. 1905

Čas nastanka fotografije

1905

Ključne besede

DRUŽABNI PLESI, RAZGLEDNICE, TURIZEM

Lokacija

Postojna

Digitalne zbirke, ki vsebujejo ta multimedijski element

Najstarejši podzemni poštni urad iz Postojnske jame

Datum digitalizacije

04.09.2012 13:09

Datum objave

04.09.2012 13:09

Zadnja sprememba

04.09.2012 13:09

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam