skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Plemiška rodbina, ki je ime dobila po gradu v istoimenskem kraju v Furlaniji. V 1. polovici 13. stoletja se je rodbina najverjetneje razcepila na dve veji, ki sta vsaka imeli svoj grb ter sta si menjavali sedež v furlanskem parlamentu. Prvi rod je bival v Furlaniji in izumrl leta 1817. Iz drugega rodu sta med drugimi izšli 2 avstrijski veji rodbine. Z dedovanjem in poroko so si Attemsi pridobili veliko posestev in gradov na Štajerskem (Slovenska Bistrica, Podčetrtek, Dornava, Štatenberg, Brežice itd.) ter tako postali ena najmogočnejših štajerskih fevdalnih ro ...

Preberi več


Plemiška rodbina, ki je ime dobila po gradu v istoimenskem kraju v Furlaniji. V 1. polovici 13. stoletja se je rodbina najverjetneje razcepila na dve veji, ki sta vsaka imeli svoj grb ter sta si menjavali sedež v furlanskem parlamentu. Prvi rod je bival v Furlaniji in izumrl leta 1817. Iz drugega rodu sta med drugimi izšli 2 avstrijski veji rodbine. Z dedovanjem in poroko so si Attemsi pridobili veliko posestev in gradov na Štajerskem (Slovenska Bistrica, Podčetrtek, Dornava, Štatenberg, Brežice itd.) ter tako postali ena najmogočnejših štajerskih fevdalnih rodbin. Pripadniki obeh avstrijskih vej so dosegali pomembna mesta v avstrijskem javnem življenju ter pomembno vplivali na gospodarstvo, umetnost, kulturo ter cerkveno življenje.

Informacije

Status avtorskih pravic

licenca CC BY-NC

Avtorske pravice

Mladinska knjiga

Vir

Enciklopedija Slovenije

Založniki

Mladinska knjiga

Ključne besede

RODBINE, ZGODOVINA

Jeziki

Slovenski

Lokacija

Vurberk

Datum digitalizacije

12.09.2011 13:09

Datum objave

12.09.2011 13:09

Zadnja sprememba

12.09.2011 13:31

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam