skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Domoznanski večer - pogovor o Tovarni sladkorja Ormož s Terezijo Štefančič

Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vas v četrtek, 16. septembra 2021, ob 18. uri vabi na domoznanski večer – pogovor o Tovarni sladkorja Ormož s Terezijo Štefančič.

Tovarna sladkorja Ormož je imela močan vpliv na gospodarski, ekonomski in družbeni razvoj ter položaj Ormoža in širšega okolja. Uradno je obratovala od januarja 1980 do januarja 2007. Nastala je v sklopu prizadevanj povečanja prehranske varnosti in samooskrbe v nekdanji Jugoslaviji. Temeljni kamen so postavili konec leta 1977, naslednje leto se je začela gradnja in že januarja 1980 je Slovenija dobila prvi sladkor iz domače sladkorne pese, ki so jo predelali v ormoški tovarni.  Z vstopom Slovenije v EU leta 2004 nas je zajel kvotni sistem, pod pritiskom Svetovne trgovinske organizacije se je nato zgodila še sladkorna reforma, ki je omejila pridelavo sladkorja, in tako so junija 2006 lastniki tovarne sprejeli odločitev o ukinitvi proizvodnje sladkorja v Ormožu. Januarja 2007 je slovenska vlada potrdila program prestrukturiranja in začelo se je zapiranje tovarne.

Dr. Terezija Štefančič je bila v Tovarni sladkorja Ormož vodja surovinskega oddelka, njen pokojni mož, Vinko Štefančič, pa direktor tovarne vse do upokojitve leta 1996. Terezija Štefančič je avtorica knjige Sladkorna pesa, ki je leta 1998 izšla pri založbi Kmečki glas. Po diplomi na ljubljanski Agronomski fakulteti je magisterij opravila v Zagrebu, doktorirala pa v Novem Sadu, saj so imeli na tamkajšnji univerzi največ izkušenj s sladkorno peso. Terezija Štefančič s seboj nosi žive spomine o vseh naporih, načrtih in uspehih tovarne kot tudi spomine na krize, padce in izgubljene bitke, povezane z njeno usodo.

Pogovor bo z glasbenim nastopom popestril Moški pevski zbor Dobrava, ki deluje v sklopu Kulturno športnega društva Dobrava, pod vodstvom zborovodkinje Larise Juvančič.

 

Fotogalleria

Opzioni di filtraggio

Ricerca

Tipo di contenuto

Categorie
Categorie
Categorie
Categorie
Categorie

Scelta della regione


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.