skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Šmartno pri Litiji leta 1898Najstarejša razglednica Šmartnega pri Litiji, ki jo hranimo v našem arhivu, je iz leta 1898. Založila jo je Umetniška tvrdka Karol Schwidernoch na Dunaju. 

Osrednji motiv je veduta kraja. V ospredju so z leve proti desni Bognarjeva in Lekanova hiša. V ozadju je trg z zvonikom kapelice Ecce homo na Pungrtu in stare cerkve, porušene leta 1899. Na levi strani sta dve manjši upodobitvi: zgoraj grad Bogenšperk (na razglednici piše grad Vagenšperk) in pod njo poslopje trgovine J. Razborška. Sprednja stran razglednice je dekorirana z geometrijskimi in cvetličnimi ornamenti. Na levem robu je napis Postavno varovano št. 3308, na desnem pa Ponarejanje prepovedano. Levo spodaj je naveden založnik. Desno spodaj je datum 12. 9. 1898 in besedilo, napisano v nemškem jeziku in s podpisom pošiljatelja.

Na naslovni strani je centralno zgoraj napis: Correspondenz Karte, pod njim Dopisnica. Na levem robu je napis: Nur fur die Adresse s prevodom Samo za nadpis. Naslovnik je nečitljiv. Poslana je bila v Laicbah (Ljubljano). Ohranjena sta dva okrogla žiga črne barve: St. Martin b. Littai Šmartno pri Litiji, 12. 9. 1898 in Laibach Ljubljana, 13. 9.1898. Znamka je dobro ohranjena.

Slika

Hrbtna stran

Opzioni di filtraggio

Ricerca

Tipo di contenuto

Categorie
Categorie
Categorie
Categorie
Categorie

Scelta della regione


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.