skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Marija z detetom, ok. 1300

Konec 17. stoletja sta se minoritska cerkev in samostan začela barokizirati. Zamenjava oltarne opreme je bila opravljena v 18. stoletju. Leta 1752 je mariborski kipar Jožef Straub v baročnem duhu predelal kip Marije z detetom (ok. 1300), enega najlepših slovenskih gotskih kipov, in ga postavil v atiko novega velikega oltarja.

Po zavezniškem bombardiranju leta 1945 so v kupu ruševin našli ostanke gotske plastike: spodnji del kipa, Marijino levico ter del Marijinega oprsja z vratom. Najdene fragmente je v petdesetih letih 20. stoletja z betonskim vložkom, ki je nadomestil manjkajoče dele, sestavil restavrator Janez Gojkovič. Ponovnega restavriranja za potrebe razstave Gotika v Sloveniji je bil kip Marije z detetom deležen leta 1994 (restavratorja Miladi Makuc in Drago Bac).

Leta 2002 je bil sprejet sklep, da se izdela kopija kipa, ki bo služila za rekonstrukcijo baročne podobe Marije z detetom. Ta naj bi kot osrednja figura stala v obnovljeni samostanski cerkvi. Delo je opravil ptujski kipar in restavrator Viktor Gojkovič. Nov kip je danes postavljen kot osrednja sakralna figura v rekonstruiranem prezbiteriju na mestu nekdanjega velikega baročnega oltarja. Original kipa je od leta 2013 na ogled v Antonovi kapeli minoritske cerkve kot osrednji eksponat nastajajoče Minoritske zbirke.

Fotografija je nastala leta 2016.

Slika

Opzioni di filtraggio

Ricerca

Tipo di contenuto

Categorie
Categorie
Categorie
Categorie

Organizzazione

Partner


Scelta della regione


2008 - 2023 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.