skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Valentin Zarnik (1837-1888), oče slovenskih taborov

Valentin Zarnik, slovenski pravnik, politik in pisatelj, se je rodil 14. februarja 1837 v Repnjah. Umrl je 30. marca 1888 v Ljubljani.

Spadal je med liberaliste iz skupine mladoslovencev, ki so se trudili med narodom zbuditi narodno zavest in želeli čim hitreje priti do večjih pravic za ljudstvo in jezik. Leta 1869 je bil izvoljen v kranjski deželni zbor.

Kot gimnazijec je s sošolci literarno deloval v skupini vajevci. Kasneje je ustvarjal predvsem na področju tako imenovane feljtonistike oziroma podlistkov. V njegovem času je ime veljalo za oznako žanra, danes z njim označujemo le pisanje pod črto v časopisu. Tu je literarne zasnove kombiniral z aktualnimi političnimi, kulturnimi in družbenimi temami. Pogosto se je v njih približal satiri. Spadal je med prve pisce feljtonov v časopisu Slovenskem narodu. V njih je opisoval tudi svoje navdušenje nad pogumnim bojem Francozev s Prusi leta 1870. Tu se vidijo njegove simpatije do svobodoljubja in francoske revolucije.

Pri Slovenskem narodu je sodeloval predvsem z urednikom Josipom Jurčičem. Slednji mu je bil srednje naklonjen, saj je bil Zarnik sicer navdušen nad objavljanjem besedil, po drugi strani ni imel razvitih delovnih navad. Z Zarnikom se je ukvarjal tudi Fran Levstik, ki se je iz pravnika ponorčeval z Zarnikovo karikaturo v eni od številk Pavlihe.
 

Slika

Opzioni di filtraggio

Ricerca

Tipo di contenuto

Categorie
Categorie
Categorie
Categorie
Categorie

Scelta della regione


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.