skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Hiše na Petkovškovem nabrežju in Pollakova usnjarna

Lokacija: Petkovškovo nabrežje 39-65, slikano z Zmajskega mostu

Hiše na Petkovškovem nabrežju, v ozadju Pollakova vila na Usnjarski ulici 2 oziroma Trubarjevi 70 ter usnjarna na Trubarjevi 72.

Prvo manjšo strojarno na zemljišču poznejše Tovarne Rog je dal leta 1871 zgraditi strojar iz šentpetrskega predmestja Ivan Janesch st., ki je bil član ene izmed odličnejših strojarskih družin v Ljubljani. Namesto strojarne je leta 1879 ob nabrežju Ljubljanice zgradil tedaj največjo enonadstropno usnjarsko tovarno v Ljubljani. Sin Ivan Janesch ml. jo je v devetdesetih letih 19. stoletja dvignil še za eno nadstropje in jo uspešno vodil.

Leta 1900 je Janesch ml. tovarno prodal veletrgovcu z usnjem Karlu Pollaku. Tovarna je doživela še večji razcvet, modernizacijo in razširitev. Usnjarske izdelke je Pollakova tvrdka izdelovala tudi za vojsko, vojno mornarico in jih izvažala v razne evropske države. V sklopu tovarniškega kompleksa ob Usnjarski cesti si je Pollak starejši leta 1904 zgradil stanovanjsko vilo. Že pred prvo svetovno vojno je Pollak na dvorišču dozidal celo vrsto pomožnih objektov. Leta 1913 je vložil prošnjo za stavbno dovoljenje za pozidavo in nadzidavo dvoriščnega poslopja sedlarnice, pozneje je dal dozidati še napravo za ekstrahiranje čresla in lesa ter ob njej postavil šestnajst (16) metrov visok lesen stolp na betonski podlagi za ohlajevanje vode. Leta 1917 je zaprosil za dovoljenje za povečavo glavnega tovarniškega poslopja, ki naj bi obsegala pritlični prizidek h glavnemu poslopju proti Ljubljanici, nadzidavo glavnega poslopja za dve nadstropji in dozidavo dvonadstropnega prizidka s podstrešjem na dvoriščni strani glavnega poslopja. Karel Pollak je po teh načrtih v letih 1918 in 1919 zgradil samo prizidek na Šentpetrskem nasipu. Leta 1922 so delničarji družbe Indus d. d., vsi člani družine Pollak, tovarno povišali za dve nadstropji. (Opis slike: ZAL)

Slika

Opzioni di filtraggio

Ricerca

Tipo di contenuto

Categorie
Categorie
Categorie
Categorie
Categorie

Scelta della regione


2008 - 2023 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.