skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Velikonočne voščilnice Julke Lavriha v Knjižnici Pavla Golie Trebnje

Pomemben del zbirke slikovnega gradiva Knjižnice Pavla Golie Trebnje je zbirka voščilnic in razglednic, ki jih je v času 1907-1930 prejela gospa Julka Lavriha iz Dolenje Nemške vasi. Podarili so nam jo leta 2019, obsega skoraj 600 voščilnic in razglednic z različnimi motivi (motivi prve svetovne vojne, verskih in osebnih praznikov, umetniške razglednice z motivi zaljubljencev, rož, pokrajin in umetniških del).

Pričujoča digitalna zbirka je druga tematska zbirka voščilnic, ki jo predstavljamo na spletnem portalu Kamra; posvečena je voščilnicam za veliko noč. Navado pisanja voščilnic ob spomladanskih praznovanjih, predvsem za veliko noč in binkošti, so pravzaprav sprožili založniki in izdajatelji razglednic. Pošiljanje voščilnic in razglednic je bilo priljubljeno predvsem od okoli leta 1897 do tridesetih let 20. stoletja (t. i. zlata doba razglednic). S prihodom novih komunikacijskih tehnologij se je vloga voščilnic in razglednic sicer ohranila, je pa dobila nove oblike in razsežnosti.

Na razglednicah oz. velikonočnih voščilnicah so poleg zajcev, cvetlic in jajc, pogosto upodabljali peteline in zlasti piščance. Slednji predstavljajo življenje, ki se je materializiralo iz jajca. So znanilci pomladi in novega letnega (življenjskega) ciklusa.

Voščilnice smo razdelili glede na datum prejema in državo provenience. Voščilnice so v večini opremljene z znamkami Avstro-ogrske monarhije (1907-1918) in Kraljevine Slovencev, Hrvatov in Srbov. Voščilnice in razglednice so bile shranjene v dveh albumih iz obdobja, v katerem so nastale.

Poleg albumov, vam v uvodu predstavljamo voščilnico z znamko Države Slovencev, Hrvatov in Srbov, poslano (šele) aprila 1919 z motivom mačic in voščilnico brez datuma in znamke z motivom velikonočne butare in piščančkov (prejeta predvidoma med 1920 in 1930.

Per saperne di più

Fotogalleria

Opzioni di filtraggio

Ricerca

Tipo di contenuto

Categorie
Categorie
Categorie
Categorie
Categorie

Scelta della regione


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.