skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Urbančeva veleblagovnica v Ljubljani

Urbančeva veleblagovnica, od leta 1963 delujoča kot Centromerkur in po temeljiti obnovi v 21. stoletju poimenovana Galerija Emporium, je bila prvič za stranke odprta konec marca 1904. Odprtje je predstavljalo velik dogodek za ljubljansko prebivalstvo, oglaševali so ga vsi tedanji časniki. Lastnik veleblagovnice Feliks Urbanc je v njih objavil oglase, kdaj bo odprtje.

Vogalna secesijska stavba na Trubarjevi 1 je nastala v takrat po številu prebivalcev nekajkrat manjši Ljubljani. V začetku 20. stoletja je bila tukajšnja trgovina predvsem v rokah malih trgovcev. V starem delu mesta so bile tako pretežno majhne specializirane prodajalne. Šele v obdobju popotresne obnove mesta so pričeli graditi modernejše različice z velikimi izložbenimi okni, in to predvsem med starim mestnim jedrom in železniško postajo.

Urbančeva hiša je kot veleblagovnica v naše kraje prinesla vse-na-enem-mestu nakupovanje. Povojni grobi posegi v stavbo in slabo vzdrževanje so na stavbi, predtem upodabljani na mnogih razglednicah, pustili ogromne posledice. Pred vojno je bila Urbančeva veleblagovnica reprezentančni objekt višjega sloja meščanske družbe.

 

Per saperne di più

Fotogalleria

Opzioni di filtraggio

Ricerca

Tipo di contenuto

Categorie
Categorie
Categorie
Categorie
Categorie

Scelta della regione


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.