Čeprav ni bilo veliko prostega časa, so se ljudje v vasi radi družili med sabo.
Poseben pomen so ljudje pripisovali praznovanju sv. Jožefa (19. marec), velike noči, sv. Ana (26. Julij), velikega šmarna (15. avgust), mali šmaren (8. september), 1. novembra (dan vseh sveti) in božiču (25. december).
»Ob praznikih se je jedlo juho, zajčje meso, maslenc in potico«. (Intervju Mance Buda z Ljubom Švara.)
“Na poroko smo se pripravljali en teden prej tako, da smo pekli slaščice in počistili hišo. Na poroki smo jedli juho, meso, krompir in zelenjavo. Na koncu je bila poročna torta. V zakonu sem imela dva otroka. Z možem sva veliko delala, da sva si naredila nov dom. Vse smo premagali, tudi hudo bolezen. Ampak najlepše je bilo, ko sta se nama rodila otroka».
(Pripovedovala je Damijana (Ščuka) Žežlina, r. 1953)
“Ohcet je bil lep in vesel dogodek tudi za vaščane. Potrebne so bile velike priprave, pri katerih so pomagali tudi sosedje in ostali bližnji. Izposojali so si posodo, krožnike, kozarce, prte, sklede in jedilni pribor, ker ga v nobeni hiši ni bilo toliko, da bi bil za vse povabljene ohcetarje (svate) Takrat so gostije ob svatbi pripravili doma in poroke so bile v dopoldanskem času. Za peko in kuho so povabili veščo kuharico. Take kuharice so bile dobro poznane, saj so pekle in kuhale tudi po drugih vaseh (tudi noja mama).” (Lučka (Kukanja) Rudež, Solkan, junij 2021) (Spomini, 2023, str. 90)
V Svetem je po letu 1955 delovala Godba na pihala, v kateri sta Danilo Kovačič in Atilijo Petelin iz Tomačevice igrala klarinet. Godba na pihala je delovala pod okriljem Prosvetnega društva 15. februar Komen.