skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Kako so gradili in obnavljali florijansko cerkev

Leta 1666 je se je ljubljanski magistrat seznanil s sklepom soseske na Starem trgu, da na mestu pogorišča sprva postavi kapelo v čast svetniku. Dovoljenje za gradnjo novega svetišča sta 27. julija in 7. avgusta 1671 izdala ljubljanski škof Jožef grof Rabatta in mestna oblast. Le-ta je odstopila zemljišče in zagotovila gradbeni material. Takrat so tudi začeli voditi knjigo dobrotnikov, za kar je bil zadolžen stolni župnik. Škof Rabatta je dovolil, da se smejo za novo cerkev v mestu in zunaj mesta pobirati darovi.

Pomembno vlogo pri pripravah na gradnjo sta imela nekdanja mestna župana Ivan Reringer in Janez Marija Piškon, pri sami gradnji pa tedanji župan Janez Krstnik Dolničar in pozneje razni dobrotniki. Cerkev so pričeli zidati aprila 1672. Ob prvem godu zaščitnika cerkve 4. maja je k čaščenju cerkvenega patrona meščane goreče spodbujal kapucin pater Janez Svetokriški. Gradnjo, ki je potekala do leta 1680, so omogočili mestni magistrat, deželni stanovi in številni posamezniki. Še posebej si je za gradnjo prizadeval takratni župan Janez Krstnik Dolničar, ki je bil nato tudi njen prvi ključar. Že leta 1680 je mestni kronist Janez Gregor Dolničar zapisal, da so se iz zvonika začeli oglašati zvonovi in ura.

Cerkev je bila z velikim in dvema stranskima oltarjema posvečena leta 1696. Meščani so jo poimenovali za cerkev na pogorišču.

Per saperne di più

Fotogalleria

Opzioni di filtraggio

Ricerca

Tipo di contenuto

Categorie
Categorie
Categorie
Categorie
Categorie

Scelta della regione


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.