skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Plesno ljudsko izročilo Celjske folklorne skupine

V obdobju več kot štiridesetletnega amaterskega delovanja je Celjska folklorna skupina v okolje vnesla ljubezen do ljudskega plesa, pesmi in glasbe ter se trudi v čim manj potvorjeni obliki predstaviti ples slovenskih pokrajin.

Začetki skupine segajo v leto 1973, ko je g. Edo Gaberšek zbral nekaj nadarjenih plesalcev in ustanovil folklorno skupino, takrat pod okriljem Železničarskega prosvetnega društva France Prešeren in ZKO Celje. Ustanovitelje je vodila želja, da se ohrani vse, kar je ljudskega. V teh več kot 42 letih amaterskega delovanja smo v Celje in okolico vnesli ljubezen do ljudskega plesa, pesmi in glasbe. Trudimo se, da v čim manj potvorjeni obliki predstavljamo plese slovenskih pokrajin.

V skupini je približno 30 članov iz vrst dijakov, študentov, delavcev in obrtnikov.

Sodelovali smo na številnih prireditvah, prepotovali smo vso domovino, naše bogato ljudsko izročilo pa ponesli tudi preko meja širom Evrope ter leta 1993 celo v Brazilijo, leta 1998 v Južno Korejo in leta 2001 v Egipt. V letu 2007 smo sodelovali na 80. festivalu folklornih skupin v Alžiriji, kjer smo dobili nagrado za ohranjanje tradicije in nagrado za najboljše kostume. Gromki aplavzi, številna priznanja in laskave ocene tiska, radia, televizije, tako doma kot v tujini, so potrditev, da je naše delo koristno in potrebno, članom skupine pa nagrada za vloženi trud. Našo aktivnost so opazili tudi na mestni občini Celje in nam v letu 2008 podelili srebrni grb Mestne občine Celje za dolgoletno ohranjanje ljudskega izročila.

V sodelovanju s številnimi priznanimi slovenskimi koreografi smo osvojili in v naš repertoar uvrstili naslednje splete: kozjanske, štajerske (pustne in svatovske), prekmurske, goričke, belokranjske, gorenjske, soške ter koreografiji dolenjskih in savinjskih plesov. Plesali smo tudi številne temperamentne plese naše nekdanje širše domovine Jugoslavije, katere dandanes zaplešemo na vajah za dušo.

Tekst: Mitja Ocvirk

Per saperne di più

Fotogalleria

Opzioni di filtraggio

Ricerca

Tipo di contenuto

Categorie
Categorie
Categorie
Categorie
Categorie

Scelta della regione


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.