skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Cerkev sv. Jakoba v Ljubljani

V digitalni zbirki predstavljamo šentjakobsko cerkev v Ljubljani, ki je v manjši velikosti kot sedaj obstajala že v srednjem veku, po nekaterih navedbah v literaturi v 12. stoletju. Njen patron je apostol sv. Jakob starejši, zavetnik romarjev in popotnikov. Najprej so tu od devetdesetih let 15. stoletja do sredine 16. stoletja imeli samostan avguštinci, konec 16. stoletja pa so sem prišli jezuiti in dogradili cerkev ter ustanovili in postavili jezuitski kolegij. Cerkev in redovna hiša sta bili na novo sezidani med letoma 1613 in 1615. Cerkev uvrščamo med najpomembnejše baročne umetnostne in kulturne spomenike Ljubljane. 

Poleg cerkve in kolegija so leta 1682 postavili Marijin steber, pri nastanku katerega je aktivno sodeloval polihistor Janez Vajkard Valvazor in ga tudi opisal v Slavi vojvodine Kranjske. Znameniti steber so potem večkrat popravljali in restavrirali. Nazadnje so ga na novo določen prostor postavili leta 1938 po Plečnikovih načrtih. 

Lokacija in pomen cerkve

Mimo Mestnega in Starega trga pridemo na sedanji Levstikov trg, kjer se cerkev nahaja. Šentjakobski trg s cerkvijo je bil nekdaj del šentjakobskega okraja, najstarejšega dela srednjeveške Ljubljane. Med obema vojnama, v tridesetih letih, so pred cerkvijo imeli tržnico, vendar ni bila številno obiskana, saj so tako prodajalci kot kupci veliko raje prodajali in kupovali na Vodnikovem in Pogačarjevem trgu.

Cerkve se je ob južni strani dotikal jezuitski samostan (kolegij), ob strani proti Staremu trgu pa je stala jezuitska gimnazija, na katere mestu je tja do rušilnega potresa leta 1895 stalo redutno poslopje, potem pa je bila tu mestna dekliška ljudska šola. Sredi med obema stavbama in pred cerkvijo se je širil odprt prostor, imenovan akademski trg, v zgodnjem 17. stoletju verjetno brez kakšnega spomenika. Proti bregu Ljubljanice so stale pritlične meščanske hiše. Blizu jezuitskega kompleksa se je vila Rožna ulica, kjer je bilo tudi župnišče. 

Per saperne di più

Fotogalleria

Opzioni di filtraggio

Ricerca

Tipo di contenuto

Categorie
Categorie
Categorie
Categorie
Categorie

Scelta della regione


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.