skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Zimska idila na Golteh v 70. letih prejšnjega stoletja

Krajinski park Golte leži na samem vhodu v Zgornjo Savinjsko dolino. Golte so osamela kraška planota, ki jo z vseh strani obdajajo skladi nepropustnih kamenin vulkanskega nastanka. Dviguje se nad Zgornjo Savinjsko dolino in navezuje na Smrekovško pogorje. Nadmorske višine se s posameznimi kopastimi vrhovi dvigujejo nad 1500 m: Boskovec (1587 m), Medvedjak (1573 m) in Smrekovec (1550 m).

Ledinsko ime Gôlte je vodnega izvora – to je hrib, ki vso vodo pogôlta, saj na apnenčasti planoti vsa voda ponikne v podzemlje. Voda prenika skozi jame in brezna ter odteka v kraške izvire pod planoto, kot je npr. izvir Ljubije, Trnave ali Župnekovo žrelo. Večina izmed njih se koristi za vodna zajetja, izvir Ljubije je med drugim najmočnejši vir pitne vode za preskrbo celotne Šaleške doline.

Na delu planote se na okoli 50 hektarjih raztezajo smučišča z več kot 12 kilometrov smučarskih prog, po katerih so Golte širši javnosti tudi najbolj poznane. Začetki smučarskega centra segajo v leto 1969, ko je Izletnik Celje pričel z gradnjo hotela, nihalke in ostale infrastrukture. Center je v svoji zgodovini pogosto menjal lastnike.

Poleg zimskega turizma s smučanjem imajo Golte svoje potenciale tudi v naravoslovnem pogledu. Kot krajinski park je planota zavarovana od leta 1987. Ima pet naravnih vrednot lokalnega pomena in 22 naravnih vrednot državnega pomena, uvrša se med ekološko pomembna območja in v potencialno območje Nature 2000.

Morda niste vedeli, da so na Golteh v letih 1968 in 1969 so zgradili najdaljšo nihalko v takratni Jugoslaviji in da je najdaljša tudi v današnji Sloveniji.

Viri:

Raziskovalni tabor Golte 2007/2008 : zbornik raziskovalnega tabora ERICa v letih 2007 in 2008, Velenje, Erico, 2008. str. 6 (Dostopno tudi: https://www.kamra.si/wp-content/uploads/2021/04/3221_BiltenGoltekoncni.pdf)

https://sl.wikipedia.org/wiki/Golte

https://kraji.eu/slovenija/golte_parkirisce/slo

Slika

Smučišče Golte

Opzioni di filtraggio

Ricerca

Tipo di contenuto

Categorie
Categorie
Categorie
Categorie
Categorie

Scelta della regione


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.