skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Podgraje pri Ilirski Bistrici

Pojemo, da vse se trese

Pred časom se je na internetni strani ebay pojavila izjemna razglednica Podgraj, ki je bila prodana za nekaj več kot 130 evrov. Kdo je kupec ni znano, upamo le, da je razglednica pristala v dobre roke. Zložena je iz dveh delov, ki ju prekinjata napisa Podgraje pri Il. Bistrici in Gostilna in trgovina H. Primc.  Podoba hiše, v kateri je bila trgovina in gostilna, lepo ponazarja arhitekturo naših krajev z dokaj značilnim trikotnim čelom, značilno velikostjo in razčlenitvijo oken in lepim vhodnim portalom. Pred gostilno in trgovino Primc na klopci posedajo otroci, lepo je vidna tudi ročna ”pumpa” za vodo na desni strani. Na zgornjem delu pa je ujeta panorama Podgraj, kronana z zvonikom farne cerkve Karmelske Matere Božje. Pred objektiv fotografa in založnika razglednic Vittoria Steina iz Trsta so se tudi tu nastavili povečini Podgrajski otroci. Zanimivo, kako so fantiči iz spoštovanja do fotografa, odkrili svoja pokrivala.

Kakor je razbrati iz razglednice jo je 18. julija 1910 Anton Poklar iz Podgraj poslal gospodični Mici Tonzer na Avstrijko Koroško v vasico Sagerberg. Z razglednico je poslal na Koroško vzdušje v Podgrajah. Takole je zapisal: »Prejmite srčne pozdrave in lepe poljube od vašega prijatelja Antona. Pošiljam vam moj rojstni kraj, kjer prebivam vedno v njemu zdaj.  Kako se kaj jimaste pri vas? Jaz se jimam vedno dobro. Vesel sem vedno bolj, kjer zdaj tako pojemo, da vse se trese in plešemo vsak večer. Kamor pišem pošiljam vam naj lepše pozdrave. Vaš prijatelj Anton Poklar.«

Na prvi strani razglednice je še zapisal: »To so naše gore ali niso tako visoke kakor pri vas,« in na desni strani označil še svojo hišo.

Razglednica, ki so jo verjetno založili kar Primčevi, je lep in pomemben dokument za našo zgodovino, posebno pa za Podgrajke in Podgrajce.

Primož Rojc

Slika

Opzioni di filtraggio

Ricerca

Tipo di contenuto

Categorie
Categorie
Categorie
Categorie
Categorie

Scelta della regione


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.