skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Celjski instrumentalni kvintet s pevko Brigito Petre, 1997

Pevka Brigita Petra (roj. Cmok) se je z glasbo srečala že v otroštvu, ko je ob poslušanju Avsenikovih melodij in pevke Eme Prodnik ter ob očetu harmonikarju vzljubila narodno-zabavno glasbo. Ob prehodu iz osnovne v srednjo šolo je usvojila osnovno znanje igranja na kitaro in njena glasbena kariera se je začela. Še kot dijakinja je nastopila z lastno skladbo Spomin na javni radijski oddaji Radia Celje pod pokroviteljstvom RTC Unior na Rogli leta 1984. V tem času je postala pevka v Cerkvenem mešanem pevskemu zboru v Novi Cerkvi, kjer prepeva še danes.

Leta 1996 se je pridružila Celjskemu instrumentalnemu kvintetu, ki ga je leta 1965 ustanovil Milan Djakušić. V tem času je Kvintet že petnajst let vodil njen cinkarniški sodelavec, nekdanji Celjan, od leta 1974 pa Vitanjčan, Mirko Polutnik. Njuno sodelovanje se še vedno nadaljuje v ansamblu Zreški kovači, ki je ponovno zaživel z namenom ohranjanja kulturne dediščine z oživljanjem  pesmi, ki so jih igrali Zreški kovači pred 60 leti.  

V minulih 40. letih Brigitinega ustvarjanja je  ob navedenem nastalo vrsto glasbenih projektov. V sodelovanju z Jožico Žibret sta ustanovili Duet Biser, s katerim so se zvrstili številni nastopi in nastali zgoščenki z naslovom Biser sen našla in Toplo je v našem domu. Med mnogim  je potrebno izpostaviti še sodelovanje pri Vitezih polk in valčkov, Vokalni skupini Cvet in skupini Kitarakon, ki jo pred leti ustanovil Jože Žlaus.

V minulem nadvse neobičajnem letu je kljub težki bolezni, ki jo spremlja v zadnjem času, dokončala zgoščenko z naslovom Dotikaj se me sonce.  Ker je spomladi predvideni jubilejni koncert in predstavitev zgoščenke »odnesla« korona, je kot dolgoletna pevka v cerkvenem zboru v sodelovanju organisti izvedla vrsto solističnih nastopov pri  mašah in predstavitev zgoščenke v domači Novi Cerkvi, Frankolovem, Vojniku, Šmartnem v Rožni Dolini in na Ljubečni.

Uporabljena vira:
Sivec, Ivan: Vsi najboljši muzikanti, 1. del, ICO Mengeš, 1998.
Sreš, Lea: »Brigita Petre, 40 let predana petju«, v: Ogledalo, glasilo Občine Vojnik, št. 130, 16. 7. 2020.

Slika

Opzioni di filtraggio

Ricerca

Tipo di contenuto

Categorie
Categorie
Categorie
Categorie
Categorie

Scelta della regione


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.