skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Topolški zvon, vojni ujetnik na poti domov, Pazin 1986

Večletno iskanje starega topolškega zvona, ki so ga italijanske vojaške oblasti leta 1942 vzele z zvonika cerkve sv. Štefana na Topolcu se je le srečno končalo. Od 1500 zvonov vzetih s primorskih cerkva se jih je izognila livarski peči le njih peščica. Med njimi je bil tudi stari lepo okrašen topolški zvon, vlit v livarni  Petra Francija v Vidmu leta 1611. Zvon je bil naročen še za staro topolško cerkev sv. Štefana, ki je stala nekoč ob robu kmetije družine Čeligoj, na Mežnariji na Topolcu. Topolški zvon je verjetno zaradi lepote izdelave preživel uničenje. Preostale in rešene zvonove je tedanja oblast predala puljskemu muzeju, ki jih je razstavil v kletnih prostorih gradu v Pazinu. Tudi sam sem imel srečo, da sem ob obisku pazinskega gradu leta 1983 opazil topolški zvon in sprožil obsežno akcijo, ki se je srečno in uspešno končala. Topolški zvon, edini v tej zbirki, s področja Slovenije je ob obsežni dokumentaciji in upravičeni zahtevi dobil dovoljenje, da se lahko vrne domov v svojo matično cerkev.

Prevoz zvona iz pazinskega gradu najprej v Ilirsko Bistrico in nato na Topolc so vaščani opravili z veliko mero spoštovanja do skoraj 400 let starega »svojega sovaščana«, vojnega ujetnika s številko 271 in ga znova namestili v njegovo cerkev. Žal se je zvon močno poškodoval, ko so ga vrgli z zvonika in je sedaj na častnem  mestu ob oltarju. Tu sv. Štefan pazi nanj.

 Na sliki skupina »merodajnih« v Pazinu, predstavnikov številnih ustanov za spomeniško varstvo iz Zagreba, Pulja, Reke, Ljubljane, Kopra, ki so morale dati svoj pristanek, da smo lahko odpeljali svoj zvon domov. Ob delegaciji Topolčanov ob za prevoz zvona prirejeni in lipovimi vejami okrašeni prikolici je tudi avtoritativna direktorica puljskega muzeja gospa Vesna Girardi Jurkić s temnimi očali sredi slike in nekateri pomembni predstavniki kulturnih ustanov iz Pulja. Iz Ilirske Bistrice prepoznamo še g. Dimitrija Bonana in postojnskega novinarja Štefana. Fotografija Vojko Čeligoj,  Gospo Vesno Girardi Jurkić poznamo, saj je na sedežu OZN v New Yorku ob sprejemu Hrvaške v to svetovno organizacijo  kot prva ministrica za kulturo v prvi hrvaški vladi zataknila hrvaško zastavo med zastave ostalih članic OZN. (336/vč)

Slika

Opzioni di filtraggio

Ricerca

Tipo di contenuto

Categorie
Categorie
Categorie
Categorie
Categorie

Scelta della regione


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.