skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Pošta 6259 Snežnik pridobi dnevni poštni žig, 15. 8. 1999

Številne dejavnosti v organizaciji PD Snežnik Ilirska Bistrica so domači filatelisti obogatili tudi z nad sto priložnostnimi poštnimi žigi, ki so bili obiskovalcem na voljo v koči na vrhu Snežnika. Številni filatelisti so vsako krat kar nestrpno čakali na zimske vzpone, da bi obogatili svoje zbirke tako s priložnostnim poštnim žigom kot z novo snežniško razglednico ali katero drugo edicijo.

Poštne žige so nam oblikovali domači oblikovalci pa tudi drugi društveni prijatelji. Naj omenimo le Milana Govekarja, ki je na pobudo Ivana Bergoča pripravil prvi priložnostni poštni žig, pa dr. Petra Sokliča, Boštjana Kendo, Janka Čeligoja, Romea Volka in Eda Selesa, ki je sam oblikoval nad trideset snežniških priložnostnih poštnih žigov in mnoge snežniške edicije. Domači fotograf Hinko Poročnik je prispeval posnetke za številne razglednice Snežnika in okolice. Ponudba je bila na v obeh planinskih postojankah Snežniku in Sviščakih res obilna.

Poštno številko 66259 SNEŽNIK je pošta dovolila že leta 1991, po letu 1996 pa tudi brez prve šestice, 6259. Ob toliki poštni dejavnosti na Snežniku smo si želeli, da bi v koči na Snežniku vsaj ob velikih planinskih prireditvah, lahko uporabljali tudi dnevni poštni žig začasne pošte Snežnik. Tako bi razbremenili tudi poštne uslužbence v matični pošti v Ilirski Bistrici. Z vrha Snežnika smo namreč samo za zimske vzpone prinašali po nekaj tisoč razglednic.  Po dolgoletnih prošnjah nam je Pošta Slovenije sredi leta 1999 vendarle dovolila  uporabo tovrstnega žiga. Žal je pošta kar brez razlogov ali obvestila kmalu omenjeni poštni žig vzela iz uporabe. Dobra zamisel, je tako klavrno propadla.

Na sliki: V Koči na Snežniku je bilo 15. avgusta 1999, prvega dne uporabe dnevnega poštnega žiga na Snežniku, kar slovesno, saj je bil dogodek prijetno presenečenje za vse obiskovalce. Med snežniškimi poštarji je tega dne bil tudi dr. Tone Wraber, drugi z leve, ob njem Vojko Čeligoj, tretji poštar Ivan Žibert pa je poskrbel za gornji posnetek dogodka. 232/vč

Slika

Opzioni di filtraggio

Ricerca

Tipo di contenuto

Categorie
Categorie
Categorie
Categorie
Categorie

Scelta della regione


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.