skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Zdrav duh v zdravem telesu – športna udejstvovanja trebanjskih športnikov v 70. in 80. letih 20. stoletja

V okviru Socialistične federativne republike Jugoslavije se je zelo poudarjala telesna aktivnost in šport. Športna dejavnost je poudarjala enotno in bratsko skupnost jugoslovanskih narodov in to se še posebej vidi pri srečevanju športnikov pobratenih občin. Tek mladosti v Trebnjem je potekal v okviru meseca mladosti in te prireditve so se udeleževali tudi športniki iz drugih držav.

Na tej strani so predstavljene fotografije srečanj športnikov pobratenih občin (te fotografije spodaj so iz neznanega srečanja, domnevno v Obrenovcu).

Po SSKJ pomeni glagol pobratiti skleniti prijateljsko oz. bratsko razmerje, običajno po ustaljenem obredu. Pri pobratenju mest gre za začetek kulturnega, gospodarskega in političnega sodelovanja na osnovi pogodbe. Še posebej v srbskem okolju gre za svečano obljubo bratovske ljubezni osebi, s katero nisi v krvnem sorodstvu.

Pobratenje štirih občin (Ilijaš v Bosni in Hercegovini, Velika Gorica na Hrvaškem, Obrenovac v Srbiji in Trebnje) se je osnovalo sredi 70-ih let prejšnjega stoletja. Bratstvo in enotnost jugoslovanskih narodov sta bili temeljni ustavni načeli Jugoslavije, ki naj bi omogočali sožitje med narodi kljub zgodovinskim, kulturnim in etničnim ter verskim razlikam. Žal pa to načelo ni zaživelo v praksi, kar se je še posebej pokazalo leta 1972, ko so se v političnih krogih začele resne razprave o tem, kdo koga v državi izkorišča. Politiki je uspelo te nemire za nekaj časa odpraviti. Obstaja mnenje, da naj bi tudi pobratimstva med občinami nekdanje Jugoslavije prispevala k notranjemu političnemu miru v državi. Čeprav ima pobratimstvo politično ozadje, se je v praksi razvijalo brez političnih usmeritev, kot prijateljsko razmerje. Pobratene občine so vrsto let razvijale gospodarsko, kulturno in športno sodelovanje. Med seboj so se povezovala športna, gasilska in druga društva. Nekatere vezi so se ohranile vse do danes, ko Jugoslavije že zdavnaj ni več, kar dokazuje, da gre za resnično prijateljstvo. OŠ Trebnje se je leta 1977 pobratila z osnovno šolo iz Velike Gorice. Ob dnevih šole so si izmenjavali obiske učencev in učiteljev obeh šol ter s kulturnimi in športnimi vsebinami drug drugemu popestrili praznični dan šole. Ob tem pa spoznavali kraje in utrip življenja obeh občin. Učiteljice in učitelji so izmenjavali izkušnje na pedagoškem področju in se tako učili drug od drugega. Prijateljske vezi pa sta stkala tudi aktiva ravnateljev obeh pobratenih občin. Vojna na Hrvaškem je med pobratenima šolama pretrgala prijateljske stike. Ko se je vojno stanje nekoliko umirilo, so na šoli zbrali nekaj šolskih potrebščin in jih podarili socialno ogroženim učencem šole v Veliki Gorici. Bilo je še nekaj srečanj ravnateljev obeh občin, zadnje v novembru leta 2000. Ostali pa so lepi spomini na vsa srečanja. Bivši ravnatelj trebanjske šole Štefan Kamin še vedno ohranja prijateljske stike z ravnateljem šole iz Velike Gorice.

15. junija 2013 je potekalo 10. srečanje športnikov pobratenih občin (srečanje in turnir nogometnih klubov pobratenih občin) v Trebnjem na prostoru prireditve Iz Trebanjskega koša.

I. srečanje športnikov pobratenih občin Ilijaša, Obrenovca, Velike Gorice in Trebnjega je bilo v Veliki Gorici junija 1978. Trebanjci so bili takrat najuspešnejši v streljanju (vrstni red: 1. Gracel 176 krogov, 2. D. Godnjavec 175, 3. M. Godnjavec 168).

Prvi tek mladosti so organizirali konec meseca maja 1983 (športniki so tekmovali v osmih športnih disciplinah in organizirali so več srečanj in prireditev). Zaključna slovesnost je potekala v avli osnovne šole Jožeta Slaka-Silva v Trebnjem. Na dan mladosti so v Trebnjem pripravili tudi sprejem pionirjev v vrste ZSMS (Zveza socialistične mladine Slovenije) ter podelili priznanja občinske konference ZSMS vsem, ki so kakorkoli prispevali k uspešnemu delu mladinske organizacije. Priznanja so prejeli tudi učenci z najboljšim učnim uspehom ter tisti, ki so bili najbolj aktivni v mladinski organizaciji. Podelili pa so tudi pokale in priznanja za najboljše športne dosežke.

Poulični tek od Trebnjega do Šentlovrenca je potekal v večernih urah, udeležilo se ga je 35 tekačev (šlo je za osem kilometrov dolgo progo). Zmagovalec je bil Metod Žužek iz Atletskega kluba Novo mesto (najmlajši udeleženec tekme je bil star 10 let in tudi ta je uspešno pritekel do cilja).

Olvasás tovább

Fotó galéria

Szűrési lehetőségek

Keresés

Tartalom típus

Kategória
Kategória
Kategória
Kategória
Kategória

Régió választása


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.