skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Rimski legijski tabor II. Italske legije – Ločica ob Savinji

Izkopavanja od 1916 do 1918

Poizkusna izkopavanja je v Ločici ob Savinji konec 19. stoletja opravil takratni kustus celjskega muzeja Emanuel Riedl, potem ko so tamkajšnji kmetje obvestili celjski muzej, da so pri oranju naleteli na ostanke opeke in zidu. Riedl je izkopal dva križna jarka in našel ostanke zidu različne debeline ter več kosov opeke z žigi II. italske legije. Zaključil je, da je to vojaška postaja, ki kot predstraža vojaškega mesta Claudia Celeia ščiti važen prehod čez Savinjo ob rimski cesti.

Znanstveniki so opeko na Ločici odkrili že leta 1869 in zaradi žiga II. italske legije domnevali, da je bila tem mestu nastanjena rimska vojska. Do ugotovitev, da gre na tem mestu za samostojen tabor II. italske legije, je prišel dr. Fran Lorger, ki se je raziskovanja temeljito lotil leta 1916. Določil je njegovo velikost, lego in nekatere stavbe, ki so bile v njem. Delo je opravljal strokovno in s svojim pravilnim sklepanjem dragoceno prispeval k spoznavanju rimske provincialne zgodovine.

Literatura:

Kolšek, Vera in Tone. (1958). Ločica v okviru rimske vojaške dejavnosti na našem ozemlju. Celjski zbornik, št. 3, str. 105–183.

Szűrési lehetőségek

Keresés

Tartalom típus

Kategória
Kategória
Kategória
Kategória
Kategória

Régió választása


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.