skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Živahni foto krožkarji, OŠ D. Ketteja, Ilirska Bistrica,1969

 

V šolskem letu 1966/1967 smo na osnovni šoli Dragotin Kette v  Ilirski Bistrici, kljub izredno skromnim prilikam, storili prve korake in začeli z delom foto krožka. Prvih deset članov skupaj z njihovim mentorjem vidite na sliki. Bilo je to še v stari samostanski šoli. Začeli smo z enim samim šolskim fotoaparatom, bila je to maloslikovna kamera Wera, v skromni temnici, z enim sušilcem za slike in nekaj osnovnega fotografskega orodja. Kasneje smo dobili še nekaj fotografskega inventarja od starega foto kino kluba Snežnik. Ravnatelj šole Franc Raktelj nam je bil zelo naklonjen in nabavili smo še nekaj potrošnega materiala. Temnične luči smo izdelali sami, kar pri tehničnem pouku. In že so bile  tu  prve fotografije. Bili smo navdušeni. Naš mentor »na daleč« je bil predmetni učitelj iz koprske gimnazije Marjan Malc, ki nas je povezal in navdušil za skupne fotografske razstave. V šolski temnici smo prebili dosti časa, saj je bilo za vse mnogo novega in vabljivega. Dostikrat so po mlade foto krožkarje prihajali starši, nikomur se ni posebno mudilo domov. Izpeljali smo prvi tečaj in opravili prve fotoamaterske izpite. V prvi izpitni komisiji so bili tudi Rudolf Valenčič Fadguc in Ljudevit Nojman, oba fotoamaterja še izpred prve svetovne vojne. Pa tudi Hinko Poročnik s številnimi novimi zamislimi. S selitvijo v novo šolsko zgradbo je foto temnico na novo uredil učitelj tehničnega pouka Darko Butinar, ki je vodil krožek naslednjih pet let do odhoda na OŠ Hrvatini.

V Foto krožku Dragotin Kette je nabiralo svoje fotografsko znanje kar nekaj sto mladih. Tu so pripravljali svoje fotografije za razna osnovno šolska fotografska tekmovanja kot »pionirski foto«, pa tudi za tekmovanje za višjo starostno skupino. Fotografije smo poslali na vsakoletne republiške razstave  v Kamnik, Bohinjsko Bistrico, Ljubljano, Tržič, Koper in prejemali tudi priznanja.  Leta 1971, smo bili tudi sami organizatorji enega takega tekmovanja in prejeli kar 900 fotografij na razstavo. Izbor fotografij so opravili domači  likovniki. Posebno smo bili veseli, da smo na šoli gostili g. Vlastjo Simončiča, petkratnega nosilca naziva francoske akademije znanosti »exselenca fotografije«, ki je z vsemi  120. prvošolci na šoli demonstriral izdelavo »fotografij brez fotoaparata«.  Mojster Jaka Čop je predstavil svoj fotografski opus na področju planinske fotografije, posebej svojo zadnjo knjigo Moji gorski viharniki.

Za pripravo omenjene razstave je naš krožek prejel medaljo Janeza Puharja, kar je bilo za vse nas veliko priznanje.  Mentor krožka, tudi avtor tega zapisa pa je prejel zvezno plaketo Borisa Kidriča za strokovno delo na področju tehnične kulture med mladino. 272/vč

Slika

Szűrési lehetőségek

Keresés

Tartalom típus

Kategória
Kategória
Kategória
Kategória
Kategória

Régió választása


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.