skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Prostorska instalacija Metke Zupanič in Lade Cerar

Knjižnica Ivana Potrča Ptuj vabi v razstavišče knjižnice, kjer bo od 29. 12. 2021 do 8. 1. 2022 na ogled prostorska instalacija Beseda za besedo Metke Zupanič in Lade Cerar.

V projektu se avtorici ukvarjata z aktualnimi družbenimi problemi, v ospredje postavljata vprašanja uporabe gest, katerih pomen je pogosto zlorabljen, na način, da si jih prilaščajo različne radikalne skupine. Geste, ki so že dolgo v uporabi in v družbi simbolizirajo pozitivno, postanejo v kontekstu nestrpnosti negativne.

V letu 2019 smo bili priča, kako je nedolžna gesta OK čez noč postala simbol sovraštva. Anti-Defamation League jo je dodala v svojo bazo podatkov o simbolih sovraštva. Zaradi incidentov so nekateri ljudje pozvali javnost, naj v celoti preneha uporabljati kretnjo OK. Tem pozivom so odločno nasprotovali potapljači, ki s to kretnjo zagotovijo, da so njihovi partnerji še vedno živi pod vodo, in tudi ljudje, ki so zelo navezani na podpis, da so v redu.

Prav zaradi tega dejstva želita avtorici s projektom ozavestiti imenovano gesto na pozitiven način, na način, kot ga poznamo, hkrati pa želita problematizirati negativno komunikacijo med posamezniki, ki ustvarja latentno napetost, strah in sovraštvo v vsakdanjem življenju ljudi. Cilj projekta je, da obiskovalec besede in geste ozavesti in jih preobrazi v nekaj pozitivnega.

Photo gallery

Filtering options

Search

Content type

Categories
Categories
Categories
Categories
Categories

Region selection


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.