skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Priložnosti in izzivi slovenske ovčje volne

Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož vabi na tretje predavanje iz cikla V preplet niti vtkane zgodbe: PRILOŽNOSTI IN IZZIVI SLOVENSKE OVČJE VOLNE, ki bo v torek, 16. maja 2023, ob 17. uri na ptujskem gradu.

Volno slovenskih avtohtonih in tradicionalnih pasem ovc so oblikovale značilne klimatske razmere (od alpske do mediteranske) in potrebe uporabnikov volne. Volna je v preteklosti imela velik gospodarski pomen tako za rejce kot za predelovalno in tekstilno industrijo. Kljub trudu različnih deležnikov se o volni še vedno preveč razmišlja kot o manj pomembnem proizvodu v ovčjereji. Pravzaprav pa je za današnji, moderni čas volna zelo primeren material, saj je 100 % naraven, ekološki, trajnosten, energetsko učinkovit in biorazgradljiv. Zaradi teh posebnih lastnosti se je volna začela uporabljati in ohranila vse do danes in ima v slovenskem prostoru posebno mesto.

O priložnostih in izzivih slovenske ovčje volne bo predavala Klavdija Kancler s Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica.

Cikel predavanj V PREPLET NITI VTKANE ZGODBE pripravljajo ob razstavi Veščine in skrivnosti mojstrov in mojstric tkanja. Didaktična razstava, posvečena 40. obletnici delovanja prvega konservatorsko-restavratorskega ateljeja za tekstil v Sloveniji ter 130-letnici ptujskega muzeja, je v vzhodnem stolpu Ptujskega gradu na ogled do konca leta 2023.

Photo gallery

Filtering options

Search

Content type

Categories
Categories
Categories
Categories
Categories

Region selection


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.