skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Murve, živi spomeniki svilogojstva

Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož vabi na predavanje MURVE, ŽIVI SPOMENIKI SVILOGOJSTVA, ki bo v torek, 18. aprila 2023, ob 17. uri na Ptujskem gradu. Gre za drugo predavanje iz cikla V preplet niti vtkane zgodbe.

Murve so danes številnim ljudem neznane, medtem ko se starejši prebivalci nekdanjih svilogojskih regij še spominjajo obiranja plodov in žetve listov za krmo sviloprejkam. Svila je bila v avstro-ogrski monarhiji cenjeno naravno vlakno. Večstoletne murve, ki so se ohranile v Sloveniji, so živi spomeniki nekdaj aktivnega svilogojstva.

Z vzorčenjem, sistematiko murv in biokemijskimi lastnostmi listov se na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru intenzivno ukvarjajo od leta 2015 z namenom obuditve s svilogojstvom povezane morikulture, to je gojenja murv za pridelavo listja, ki služi kot krma sviloprejkam. V mesecu marcu so pričeli z izvajanem Evropskega projekta ARACNE s ciljem ponovnega uvajanja murv v kulturno krajino in ozaveščanja širše javnosti o pomembni ekološki koristi zasajanja murv. Projekt izpostavlja tudi nujno potrebo po ohranjanju zgodovinskih ostankov svilogojstva, zlasti historičnih murv kot naravne vrednote.

Več o tem nam bo povedala dr. Andreja Urbanek Krajnc s Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru.

Photo gallery

Filtering options

Search

Content type

Categories
Categories
Categories
Categories
Categories

Region selection


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.