skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Dvestota obletnica rojstva Constantina Wurzbacha (1818-1893)

V Slovanski knjižnici vas vabimo k ogledu domoznanske razstave o slovaropiscu in pesniku Constantinu Wurzbachu, ki jo je pripravila bibliotekarka Maša Šipič. V drugem nadstropju knjižnične zgradbe na Einspielerjevi 1 za Bežigradom bo na ogled od 23. januarja do 23. marca 2018 v času odprtosi knjižnice.

Letos obeležujemo dvestoletnico rojstva Constantina Wurzbacha, viteza Tannenberškega. Rojen je bil v Ljubljani na Gosposki ulici 6, pozneje pa se je družina preselila na Novi trg 7. Wurzbach je postal znameniti leksikograf, bibliotekar, bibliograf in pesnik. Nekaj njegovih pesmi je objavljenih v reviji Illyrisches Blatt, na primer pesem  »Beim Scheiden« (Ob slovesu, 19. 7. 1834).

Constantin Wurzbach je zaslovel po obsežnem, šestdeset zvezkov obsegajočem leksikonu z naslovom “Biographisches Lexikon des Kaiserthum Osterreichs”. Hrani ga tudi Slovanska knjižnica, Center za domoznanstvo in specialne humanistične zbirke znotraj Mestne knjižnice Ljubljana. Leksikon, ki je bil njegov življenjski projekt, je sestavljal od leta 1856 do 1891 in vsebuje 24.254 znanih osebnosti iz vsega avstrijskega cesarstva, od tega 7.300 oseb iz slovenskih dežel.

Za zasluge pri pripravi leksikona so mu podelili viteški naslov.

Read more

Photo gallery

Filtering options

Search

Content type

Categories
Categories
Categories
Categories
Categories

Region selection


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.