skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

7. januarja 1924 je v Gradcu umrl Johannes Frischauf,  matematik, geodet in alpinist

Iz domoznanske Kamre na današnji dan …
7. januarja 1924 je v Gradcu umrl Johannes Frischaufmatematik, geodet in alpinist. Rodil se je 17. septembra 1837 na Dunaju.

Po končani srednji šoli na Dunaju je na univerzi poslušal matematiko, fiziko in astronomijo ter 1861 doktoriral. Leta 1863 je postal privatni docent na dunajski univerzi, 1866 pa profesor na univerzi v Gradcu. Študijski predmet je razširil s tem, da je vanj sprejel tudi teorijo števil, projektivno in absolutno matematiko. V letih 1864−1919 je objavil več knjig in razprav, ki so obravnavale probleme astronomije, čiste matematike, geometrije in kartografije.

Frischaufovo poglavitno delo je bilo posvečeno kartografiji. Od leta 1868 je sistematično obiskoval in opisoval gorovja na Hrvaškem in Črni gori ter slovenske Alpe, zlasti Kamniško-Savinjske Alpe. Sodeloval je s slovenskimi planinci in zavračal germanizatorska prizadevanja nemške planinske organizacije.

Že 1874 je osnoval društvo, ki naj bi v Savinjskih planinah postavilo potrebne koče in skrbelo za izgradnjo cest med Ljubnim, Lučami, Solčavo in Logarjevo dolino. 1876 je, deloma z osebnimi žrtvami, postavil 3 koče: na Korošici, Okrešlju (od 1908 Frischaufov dom) in nad Suhim dolom Frischaufovo (danes razpadla) blizu sedanje Zoisove koče. Poiskal in markiral je mnogo planinskih poti, prvi določil mnogo višin.  O slovenskih gorah je pisal tako v slovenskem, kot tujem (zlasti nemškem) časopisju.

Leta 1874 je bil pobudnik ustanovitve »Hrvatskog planinarskog društva«. Leta 1893 ga je Slovensko planinsko društvo, ustanovljeno 1892, imenovalo za častnega člana; sledile so mu mnoge občine po Savinjski dolini in planinah, ki so se vsled njegovega dela gospodarsko okrepile. Po njem se imenuje dom na Okrešlju.

Uporabljeni viri:
https://sl.wikipedia.org/wiki/Johannes_Frischauf
https://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi193134/
https://www.leksikon.si/Oseba/OsebaId/839
https://dom-na-okreslju.si/

 

 

Photo gallery

Filtering options

Search

Content type

Categories
Categories
Categories
Categories
Categories

Region selection


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.