skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

5. oktobra 1959 se je v Dolencih na Goričkem rodil Franc (Feri) Lainšček, slovenski pisatelj, pesnik, scenarist in dramatik

Iz domoznanske Kamre na današnji dan …
5. oktobra 1959 se je v Dolencih na Goričkem rodil Franc (Feri) Lainšček, slovenski pisatelj, pesnik, scenarist in dramatik

Po končani osnovni šoli, ki jo je obiskoval v domačem kraju, se je vpisal na soboško gimnazijo. Želel je študirati slikarstvo, vendar se je po neopravljenih sprejemnih izpitih vpisal na študij novinarstva. Kmalu se je tudi zaposlil v dnevno-informativnem programu Radia Ljubljana. V tem času je začel pisati svoj prvi roman Peronarji, ki je izšel 1982. leta. Od leta 1983 ima status samostojnega umetnika. S Francijem Justom sta ustanovila Podjetje za promocijo kulture Franc-Franc, ki se ukvarja predvsem z založniško dejavnostjo, poleg tega pa organizira tudi vsakoletno srečanje slovenskih mladinskih pesnikov in pisateljev Oko besede in festival narečne književnosti Dialekta.
Avtorjevo otroštvo je zaznamovano z življenjem v odročni prekmurski vasici, kjer se je s knjižno slovenščino prvič srečal šele v osnovnošolskih klopeh. Takrat se je zanj odprl svet pisane besede. Pred tem je namreč užival v pripovedovanju pravljic matere Tereze in očeta Štefana. Prav zaradi ljubezni do pripovedovanja je nastala zbirka pravljic Mislice (1999), za katero je leta 2000 dobil nagrado Večernica.
Na njegov odnos do sveta in drugačnosti so vsekakor vplivale tudi mladostniške izkušnje z Romi, ki so živeli v sosednji vasi, in s katerimi je tudi obiskoval osnovno šolo. Te izkušnje in bližina romske populacije se kaže v njegovih delih Namesto koga roža cveti (1991) in Nedotakljivi, mit o Ciganih (2007). Po obeh delih je posnet tudi film.
Sam pravi, da se je z umetnostjo pisanja srečal že v osnovni šoli, ko je napisal prvo pesmico. Leta 1981 je v sodelovanju s pomurskima avtorjema Milanom Vincetičem in Valerijo Pergar izdal pesniško zbirko Kot slutnja radovedno, kasneje skupaj z Milanom Vincetičem še zbirko novel Za svetlimi obzorji (1988) in Srebrni breg (1995).
Dela za otroke, najsi bodo to otroške pesmice (Cicibanija, 1987), kratke zgodbice ali celo mladinski romani so prežeti z iskrivostjo, preprostostjo in notranjo lepoto, ki mlade bralce vedno znova očara. Kot dramatik je svojo prvo predvajanje doživel leta 1984 z radijsko igro Deklica Ferdinanda.
V ustvarjalni opus sodijo tudi številna besedila za slovenske glasbene ustvarjalce: Ota Pestnerja (Mary Ann), Mio Žnidarič, Regino, Zapeljivke, Halgato band, Langa in mnoge druge. Ravno pri besedilih za pesmi je pri avtorju začela intenzivno pronicati na svetlo prekmurščina – govorica njegovega otroštva. Zbrane so izšle v pesniški zbirki Nikdar ne boš znala: moje prekmurske verzuške pa kejpi (2007).
Njegova dela so prevajana v številne svetovne jezike: nemščino, angleščino, slovaščino, češčino, makedonščino, hrvaščino, srbščino, italijanščino, madžarščino, danščino, francoščino. Bibliografija obsega čez 100 samostojnih monografskih izdaj, nastaja že tudi 6. celovečerni film po romaneskni predlogi Nedotakljivi.
Ob avtorjevem življenjskem jubileju je založba Franc-Franc izdala poglobljeno analizo ustvarjanja – študijo o dramah, romanih, poeziji, mladinski književnosti, narečnem opusu, radijskih igrah in filmskih adaptacijah. V knjigi Po ravnici navzgor so dodane še bibliografija, radiografija in filmografija. Živi in dela v Murski Soboti.

 
Vir: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/lainscek-feri/
Avtor gesla: Jožef Papp, Knjižnica Murska Sobota

 

Photo gallery

Filtering options

Search

Content type

Categories
Categories
Categories
Categories
Categories

Region selection


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.