skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

25. januarja 1916 je v Sombotelu umrl Jožef Baša-Miroslav (madžarsko Bassa József) slovenski pesnik in novinar na Madžarskem

Iz domoznanske Kamre na današnji dan …
25. januarja 1916 je v Sombotelu umrl Jožef Baša-Miroslav (madžarsko Bassa József) slovenski pesnik in novinar na Madžarskem. Rodil se je 28. aprila 1894 Beltincih. 

Po končani osnovni šoli v domačem kraju je šolanje nadaljeval na gimnaziji v Kőszegu, nato pa se leta 1913 vpisal na študij bogoslovja v Szombathelyju. Že v času gimnazije in kasneje v študijskih letih je nastajalo in zorelo tudi njegovo pesniško delo. Iz tistega časa naj bi bilo ohranjenih okoli dvesto njegovih pesmi, ki jih je kot sodelavec katoliškega periodičnega tiska v glavnem objavljal v Kalendarju Srca Jezušovoga, Marijinem listu in Novinah v letih 1914 -1915. Miroslavove (pesniško ime) pesmi, med katerimi izstopajo pesmi z nabožno, vojno, domoljubno in osebnoizpovedno vsebino, so napisane v prekmurščini z opaznimi slovenskimi knjižnimi izrazi, kar že nakazuje njegovo željo po postopnem prehodu iz prekmurščine v knjižno slovenščino. 

Read more

Photo gallery

Filtering options

Search

Content type

Categories
Categories
Categories
Categories
Categories

Region selection


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.