skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

19. septembra 2017 je v Mariboru umrl Ervin Kralj, slikar, grafik in pedagog

Iz domoznanske Kamre na današnji dan …
19. septembra 2017 je v Mariboru umrl Ervin Kralj, slikar, grafik in pedagog. Rodil se je 31. decembra 1939 v Slovenj Gradcu.

Ervin Kralj je bil rojen v Slovenj Gradcu, kjer je preživel svoje otroštvo. Zgodaj je ugotovil, da se preko risanja najbolje izraža, zato je že kot otrok večkrat vzel oglje iz peči in čečkal po papirju.
Po končani nižji gimnaziji v domačem kraju je končal šolo za umetno obrt v Ljubljani. Preden se je leta 1963 vpisal na Pedagoško akademijo v Mariboru, je nekaj časa delal kot načrtovalec v pohištveni industriji ter kot strokovni sodelavec za likovni pouk na OŠ Toneta Čufarja v Mariboru. Ko je končal študij, je kot likovni pedagog delal na različnih osnovnih šolah, potem se je vrnil na OŠ Toneta Čufarja, kjer je kasneje postal ravnatelj. V pouk likovne vzgoje je uvedel malo grafiko, prav tako je zaslužen za mednarodno otroško kiparsko delavnico Forma Viva Malečnik. Pedagoško delo ga je veselilo, vzgajal in izobraževal je mlade ter jih navduševal za likovno umetnost. Tudi sicer je bil pobudnik različnih projektov, povezanih z likovno umetnostjo. Organiziral je ljubiteljske likovne dejavnosti in spodbujal ljudi k likovnemu izražanju. Dobro se je znašel v vlogi mentorja in vodil likovno šolo KLD Ravne na Koroškem, likovni tečaj KUD Angel Besednjak in KUD Pošta. Odlikovala ga je humorna energija, ob druženju z ljubiteljskimi likovniki pa se je tudi sam razvijal. Kot osnova za njegov umetniški razvoj mu je služila dobra risarska tehnika, ki jo je neprestano nadgrajeval. Ves čas se je dodatno učil in izobraževal ter bil odprt za novosti, kar se je izražalo v različnih risarskih in slikarskih tehnikah, ki se jih je posluževal. Posebej značilne zanj so bile risbe s kredami, slikarska tehnika gvaš in grafika. Lotil se je ekslibrisa in je kot edini Slovenec uvrščen v Leksikon ekslibris umetnikov Manfreda Neureiterja. Največ njegovih del vsebuje motive slovenske krajine in staro arhitekturo. V tem je namreč videl lepoto in navdih. Vse od leta 1956 je svoja dela razstavljal na samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. Njegova likovna dela krasijo nekaj pesniških zbirk, narisal je ilustracije za kratko prozo Antonije Senica, skupaj s kiparjem Francem Pliberškom pa sta obnovila znamenja križevega pota na Pekrski gorci v Mariboru. Bogata je tudi njegova društvena dejavnost. Bil je med najvidnejšimi člani društva zbirateljev male grafike, imenovanega Društvo Exlibris Sloveniae in mu med leti 1995- 2015 predsedoval. Bil je med ustanovitelji Ruškega likovnega kroga, član Društva likovnih umetnikov Maribor, Zveze društev likovnih umetnikov Slovenije in častni član Zveze kulturnih društev Maribor. Poleg tega je bil več kot petnajst let predsednik Odbora za likovno dejavnost pri ZKO Maribor in strokovni sodelavec Območne enote Zavoda RS za šolstvo v Mariboru. Blizu sta mu bili tudi filmska umetnost in fotografija. Bil je eden izmed ustanoviteljev mariborskega Filmskega in video kluba. Na svojih potovanjih je snemal in fotografiral vtise in tako so nastali številni krajši dokumentarni filmi. Ob njegovi 75. letnici pa je njegov prijatelj iz Kluba, Franc Kopič, posnel film O življenju in delu Ervina Kralja. Kot umetnik in pedagog je pomembno vplival na ljubiteljsko likovno dejavnost v Mariboru in s svojim delom k likovni umetnosti pritegnil številne.

Vir: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/kralj-ervin/
Avtorica gesla: Daša Zobec, Mariborska knjižnica

 

 

Photo gallery

Filtering options

Search

Content type

Categories
Categories
Categories
Categories
Categories

Region selection


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.