skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Vladimir BračičVladimir Bračič je bil slovenski geograf, pedagog in politik (roj. 27. 9 1919 v  Cirkulanah,  † 28. 5. 1996 v Mariboru).
Po  končani nižji gimnaziji na Ptuju in učiteljišču v Mariboru ter Ljubljani se je izšolal za učitelja, vendar je druga svetovna vojna kmalu prekinila njegovo kariero učitelja, ki jo je pričel v Polomu v Suhi krajini. Leta 1942 se je vključil v partizansko gibanje in si nadel partizansko ime Mirko Polomski.
Po vojni je opravljal različne naloge na področju šolstva in prosvete. Leta 1952 je diplomiral iz geografije in leta 1965 doktoriral na ljubljanski univerzi. Ukvarjal se je z družbeno geografijo s poudarkom na preučevanju manj razvitih območjih SV Slovenije. V slovenski in mednarodni javnosti pa je danes najbolj poznan kot pobudnik za ustanovitev Univerze v Mariboru in njen prvi rektor (1975-1979).
V spomin na njegov prispevek k prepoznavnosti Haloz na širšem slovenskem območju, so mu rojaki v  Cirkulanah postavili spominsko ploščo (1999) in doprsni kip (2009) ter ga imenovali za častnega krajana.

Photo

Filtering options

Search

Content type

Categories
Categories
Categories
Categories
Categories

Region selection


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.