skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Urhova kapelica

Po zatrjevanju strokovnjakov izvira kapelica sv. Urha pod župnijsko cerkvijo v Smledniku iz devetnajstega stoletja. V celoti je poslikana s freskami slikarja Leopolda Layerja, ki je znan po sliki brezjanske Marije Pomagaj, še bolj verjetno pa so freske delo nekoga od njegovih učencev, saj je mojster Layer umrl leta 1828, v njegovem slogu pa so slikali tako njegov posinovljenec Josip Egartinger kot vrsta drugih gorenjskih slikarjev iz njegove šole.

Na kapelici je nad vhodno stranjo freska z motivom vnebovzetja Device Marije, ki jo je na novo naslikal Lojze Čemažar, na stropu kupole v notranjosti je freska Svete Trojice z angeli. Najzanimivejša je freska na zadnji steni s prizori iz legende o svetem Izidorju, zamaknjenem v molitev, Marijo na oblakih, cerkvijo v ozadju ter angeli, ki na njivi orjejo s hudiči. Na desni strani, gledano od vhoda, je freska sv. Krištofa z Jezusom na rami, na levi pa sv. Florijana v vojaški opravi in z golido.

Starejši od kapelice pa je nedvomno kip sv. Urha iz obdobja baroka, ki stoji v osrednjem prostoru kapelice v naravni velikosti. Po podatkih v registru kulturne dediščine izhaja z oltarja stare cerkve.

Marjeta Žebovec je avtorica besedila, Ciril Žebovec je avtor fotografije.

Photo

Filtering options

Search

Content type

Categories
Categories
Categories
Categories
Categories

Region selection


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.