skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Trokolesni vodni mlin na Bistrici pri Šentrupertu leta 1935

Grebenčev mlin oziroma Mlin Grebenc stoji ob potoku Bistrica v njenem spodnjem toku v vasi Bistrica. Z mlinarstvom so se na zdajšnji lokaciji začeli ukvarjati leta 1896, ko so na mestu, kjer je stala kovačija, postavili mlin na kamne. Prve stranke so bile predvsem okoliški kmetje, ki so pridelali manjše količine žit. Mlevske usluge se je plačevalo na podlagi kmečke menjave – pšenica se je v določenem razmerju menjala za moko in otrobe.
Leta 1965 je Anton Grebenc kupil mlin in vso pripadajočo infrastrukturo in tako postal tretji lastnik tega objekta. Po tem letu so kmetje začeli pridelovati vse več pšenice, zato so morali mlin povečati. Zaradi premajhne kapacitete mlina so leta 1972 zgradili valjčni mlin s pogonom na vodno turbino. To je bil za tiste čase eden večjih in sodobnejših mlinov, saj je imel kapaciteto 2,5 toni žita dnevno. Moko in ostale mlevske izdelke so prodajali izključno doma, hkrati pa se je še vedno vršila kmečka menjava pšenice za moko in otrobe, kar v Grebenčevem mlinu delajo še danes.
Leta 1992 je mlin prevzel sin Milan Grebenc ter ga zaradi razširitve trga in tehnološkega napredka ponovno posodobil. Glavna sprememba je bila povečanje kapacitete mletja in sprememba pogona z vodnega na električni. V letu 2011 so ponovno povečali kapaciteto mletja na 1 tono na uro. Leta 1996 pa so odprli pekarno in začeli z izdelavo kruha in pekarskega peciva pod blagovno znamko Pekarna Bistrica. 
 

Photo

Filtering options

Search

Content type

Categories
Categories
Categories
Categories
Categories

Region selection


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.