skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Pust je pršu 2013, Šjme z Velikega Brda

Na pustnem karnevalu “Pust je pršu 2013”, ki je bil v nedeljo 10. februarja 2013 v Ilirski Bistrici, so sodelovale tudi Šjme iz Velikega Brda.
Brdanske šeme prihajajo iz vasi Veliko brdo, občina Ilirska Bistrica. V skupini je približno 40 zabave in veselja željnih ljudi. Glavni liki so: vrag, kleščar, pusti, prosci, bele šeme, gospod in strežniki, ženin in nevesta, stari in stara, cigani, kmetje in kmetice ter fllčar. V skupini ne sme manjkati tudi muzika in še nekaj drugih likov: mlada staro nosi, policaj, zastavonoša, ki predstavlja skupino.
Vrag je na čelu skupine, odganja zlo in čisti pot ostalim šemam. Kleščar je grdi lik, po obleki in po klobuku ima našite kože in perje divjih živali, kar pomeni, da je lovec. V času pusta lovi mlada vaška dekleta in jih izroča pustom. Pusti so grdi liki, ki lovijo mlada vaška dekleta in jih mažejo s črnimi rokami. Na glavi nosijo štule okrašene z rožami in trakovi, pa tudi s pregrešnimi slikami. Obraze imajo pokrite z maskami. Njihova naloga je, da z glasnim zvonenjem odganjajo zimo in prebujajo pomlad. Muzika daje veselje in ima svojo moč.
Prosci so mirni liki, lepo oblečeni, klobuke imajo okrašene z rožami in trakovi. Z gospodarjem hiše, ki jo obiščejo se poveselijo in mu zaželijo vse lepo v prihajajočem letu, za kar dobijo darove za večerno vaško veselico. Bele šeme so lepo oblečene osebe v ženskih oblekah. Na glavi nosijo cvetllčni klobuk in z njim kličejo pomlad. Ker pa imajo pokrite obraze, nikoli ne vemo, kdo se skriva pod obleko. Ženin in nevesta predstavljata pomlad, ki prihaja in vse prebuja. (Vladimir Vinšek)

Video

Filtering options

Search

Content type

Categories
Categories
Categories
Categories

Organisation

Partner


Region selection


2008 - 2023 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.