skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Ptuj - minoritski samostan, ok. 1890

Podoba ptujskega minoritskega samostana in Minoritskega trga konec 19. stoletja. Pred cerkvijo je stal Marijin steber, ki ga je leta 1664 dal postaviti borlski grof Georg Friedrich Sauer, v zahvalo za zmago nad Turki v birki pri Monoštru. Prvotna podoba stebra ni znana. Pozlačeni kip Marije z detetom, ki je stal na stebru, je datiran v leto 1714, ko je bil steber prvič obnovljen.

Leta 1941 je bil minoritski samostan izropan, redovniki pa izseljeni. Nemci so odstranili tudi Marijin steber. Marijin kip so predali muzeju, steber in podstavek pa sta izginila. 4. januarja 1945 je bila cerkev porušena v bombnem napadu zaveznikov, poškodovan je bil tudi samostan.

Leta 1989, ob 750-letnici samostna, so ptujski minoriti obnovili prezbiterij nekdanje cerkve in naslednjih nekaj let maševali v njem. Leta 1994 je bil rekonstruiran Marijin steber ponovno postavljen na Minoritski trg. V devetdesetih letih se je oblikoval tudi projekt obnove ptujske minoritske cerkve. Obnovitvena dela so se končala leta 2011.

 

 

Photo

Filtering options

Search

Content type

Categories
Categories
Categories
Categories
Categories

Region selection


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.