skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Meč celjskega mestnega sodnika

železo, les, tkanina, dolžina 1215 mm, rezilo 980 mm, nožnica 1008 mm

Dvorezen železen meč je razmeroma dobro ohranjen, a mu manjka ročajni del skupaj z branikom. Po sredini rezila poteka plitev žlebič, v katerega sta vtavširana medeninasta (?) znaka: na eni strani vislice, na drugi strani mučilno kolo z osem naperami; pod vislicami je vrezan znak v obliki volka.
Lesena nožnica je prevlečena z žametom (?) in je razmeroma dobro ohranjena. Na koncih je okovana z medeninastima (?) okovoma. Na eni strani okova ob ustju nožnice so vrezane črke »I. R. P.« in pod njimi vrezana oziroma puncirana letnica »1701«, na drugi strani tega okova pa je vrezan oziroma punciran rastlinski okras.
Glede na napis in letnico na nožnici je meč mogoče pripisati celjskemu mestnemu sodniku za leto 1701 Reichardu Baumgartnerju – I.R.P. lahko upoštevajoč tedaj običajno zamenjavanje črk B in P preberemo kot IUDEX REICHARD(US) PAUMGARTNER. Funkcijo meča, ki je ceremonialna, potrjujeta znaka vislic in mučilnega kolesa, zaradi simbolike značilna za sodniške meče predvsem iz nemškega prostora oziroma iz srednje Evrope. Znak volka pa je značilen za vrsto orožarskih delavnic tako v srednjem kot tudi v novem veku; glede na analogije bi lahko sklepali na izvor rezila v nemških mestih Passau ali Solingen. Meč celjskega mestnega sodnika spada skupaj z mečem ptujskega mestnega sodnika iz leta 1555 in mariborskega mestnega sodnika iz leta 1777 med edine ohranjene tovrstne sodniške insignije na Slovenskem in je hkrati tudi izjemen spomenik/dokument sodne oblasti mesta Celje.
Lit.: Führer durch die Sammlungen des Localmuseums der Stadt Cilli, Cilli 1889, str. 27.
        Tomaž Nabergoj, Polona Vidmar, Zoran Milić, DISES GERIHT SWERT HAT LASEN MAHEN … O insignijah ptujskega mestnega sodnika, v: Zbornik Pokrajinskega muzeja Ptuj 1, Ptuj 2003, str. 70-125.
        Tomaž Nabergoj, Polona Vidmar, Zoran Milič, Dises Geriht Swert hat lasen mahen. Zu  den Insignien des Stadtrichters von Ptuj, v: Forschungen zur Rechtsarchäologie und Rechtlichen Volkskunde, Bd. 22, Zürich 2005, str. 169-255.
Janko Orožen: Zgodovina Celja in okolice, I. del: Od začetka do leta 1848, Celje 1971, str. 349.

Photo

Filtering options

Search

Content type

Categories
Categories
Categories
Categories

Organisation

Partner


Region selection


2008 - 2023 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.