skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Kmečka hiša kot jedilnica

Uživanje hrane je bilo v vseh okoljih poseben obred. To, kar je v meščanskem okolju predstavljala jedilnica, je v modernizirani kmečki hiši predstavljala “hiša”; opravljala je vlogo reprezentančnega prostora. V ta namen so nasproti peči postavili mizo s klopmi ali stoli. Nekateri so v hišo postavili še “mentrgo”, ki je služila za pripravo krušnega testa, lahko pa je tudi opravljala funkcijo pomožne mize. Od sredine 19. stoletja dalje sta se spreminjala tako postopek priprave hrane kot jedilnik sam. Podeželje je zaradi omejenih možnosti pri uporabi živil, saj si jih je moralo zagotavljati samo, in omejenega znanja kuharic, napredovalo počasneje kot mesto Celje ali trgi v regiji. Hrana je po kvalitativnih in kvantitativnih kriterijih se vedno veljala za statusni simbol. 

Socialni status uporabnika je izražalo že število jedi pri glavnih obrokih. Nižji sloji prebivalstva na podeželju so zmogli le eno do tri različne jedi ob glavnih obrokih, ob praznikih in posebnih priložnostih pa so skoraj demonstrativno uživali velike količine mesa, kajti v vsakdanji prehrani ga je primanjkovalo.

Modernizacija prehrane je potekala počasi in dobra ter uravnotežena prehrana je za mnoge ostala neuresničljiva želja.

Photo

Filtering options

Search

Content type

Categories
Categories
Categories
Categories
Categories

Region selection


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.