skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Cerkev v Škocjanu, ok. 1905Ročno barvana razglednica cerkve sv. Kancijana v Škocjanu. Na desni strani vidimo vaško štirno, ki je bila prvotno last župnišča v Škocjanu in je imela na kamnitem podstavku pritrjeno železno ograjo kot znak lastnine in prestiža.
Na razglednici je znak Gesellschaft für Graphische Industrie
Razglednica je bila odposlana. Datum na poštnem žigu ni berljiv. Modri cenzurni žig: Zensuriert k. u. k. Zensurstelle Sežana.

“V komunskem vodnjaku na osrednjem vaškem trgu se zbira deževnica s streh okoliških hiš. V preteklosti je bil neprecenljiv, saj je bil pogoj za preživetje prebivalcev v teh krajih. Za njegovo čiščenje in učinkovito zbiranje vode je skrbela vsa vas. Štirna je sestavljena iz nadzemnega in podzemnega dela. Zbiralnik pod zemljo je vklesan v živo skalo. Na površju dva polkrožna kamnita kosa stojita na okroglem kamnitem podstavku, ki je dvignjen na velikem pravokotnem podestu iz masivnih kamnitih plošč. /…/ Vaška štirna je bila prvotno last župnišča v Škocjanu in je imela na kamnitem podstavku pritrjeno železno ograjo kot znak lastnine in prestiža. Kasneje so komunski vodnjak uporabljali le, ko je vaščanom zmanjkalo vode v njihovih, navadno manjših in slabše narejenih štirnah.” (Vodnik, 2003, str. 63)

Photo

Filtering options

Search

Content type

Categories
Categories
Categories
Categories

Organisation

Partner


Region selection


2008 - 2023 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.