skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Večer posvečen Tigru na Bistriškem, 1987

Konec maja 1987 je izšla  knjiga Alojza Zidarja »SPOMINI TIGROVCA – PARTIZANA«, ki ni zgolj avtobiografska pripoved, temveč tudi pripoved o odporu na Ilirsko-bistriškem, v času druge svetovne vojne. Poseben poudarek je avtor podal na dejavnost tajne organizacije Tiger in njenih akterjev na Bistriškem, kjer je bilo zelo aktivno središče Tigra pod vodstvom Viktorja Vikota BOBKA. Vsekakor je bila izdaja knjige več kot dobrodošla, saj se o Tigru dolgo ni govorilo. Bila je bila to do tedaj tudi politično nesprejemljiva tema. Mnogi Tigrovci so bili zaradi tega zelo prizadeti. Gotovo so tudi zaradi tega obiskovalci napolnili veliko dvorano Sokolskega doma. Med njimi so bili so bili številni tigrovci in njihovi sorodniki, ki so podoživljali čas in številna preganjanja zaradi aktivne udeležbe v tigrovskem gibanju.

Med vsemi žrtvami iz vrst Tigra, ki so padle, jih je z Bistriškega v obeh tržaških procesih bilo obsojenih in ustreljenih kar deset. Edina ženska obsojena na teh procesih je bila domačinska Marija Urbančič Jadretova iz Trnovega obsojena celo na trideset let zapora.

Tigrovski večer je pripravilo Društvo za krajevno zgodovino in kulturo, ki ga je vodil njegov predsednik prof. Tomo Šajn.

Na sliki z leve:  Ruža Ujčič Dekleva, Marija Urbančič Jadretova, Tatjana Rejec in Vojko Bobek, sin Viktorja Bobka tigrovskega vodje ustreljenega na Opčinah, 15. dec. 1941; Posneto 30. maja 1987 v Sokolskem domu v Ilirski Bistrici. Foto Vojko Čeligoj

Photo

Filtering options

Search

Content type

Categories
Categories
Categories
Categories
Categories

Region selection


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.