skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Uredili so križišče pri pošti, Ilirska Bistrica 1965/1968

 V sedemdesetih letih so občinski možje v Ilirski Bistrici nadaljevali z urejanjem mesta, kot so začeli pred veliko proslavo obletnice ustanovitve Prekomorskih brigad. Urejeno je bilo marsikatero križišče, odcepi ceste, razširjeni pločniki in popravljene fasade. Za večja dela so angažirali Splošno gradbeno podjetje Postojna.

Na sliki urejajo križišče med sedanjo pošto in fotoateljejem Maraž v Cankarjevi ulici. Vmesni nepozidani prostor je zapolnila stavba nove in prve bistriške samopostrežne trgovine. Z novimi pločniki in robniki  je tudi ta prostor dobil današnji izgled.

Na pričujoči fotografiji je sicer letnica 1965, vendar po urejenem izložbenem oknu na desni ob ateljeju Maraž , ki ga je uredil prof. Drago Karolin, takratni predsednik domačega PD, gre bolj verjetno za leto 1968, ko smo domačini slavili 150. obletnico rojstva pesnika in narodnega buditelja Miroslava Vilharja. Prof. Drago Karolin je bil njegov velik občudovalec, spoštoval pa je tudi domačo planinsko tradicijo, saj je prva snežniška planinska koča v Črnem dolu iz leta 1914 nosila prav pesnikovo ime. Med delavci prepoznamo le Josipa Maljevca iz Jelšan, stoječega  v beli majici in s temno baretko, ki je ohranil objavljeno fotografijo. (401/vč)

     

      

Photo

Filtering options

Search

Content type

Categories
Categories
Categories
Categories
Categories

Region selection


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.