skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Pred gostilno Pri Žefi, Ilirska Bistrica, 1922

Gostilna Pri Žefi na robu Ilirske Bistrice ob glavni cesti proti Trnovemu je bila v svojem času znana in ugledna gostilna. Ime je dobila po gospodinji Jožefi ali kar Žefi, ki je bila gotovo osrednja osebnost pri vsem kar se je dogajalo v zvezi z gostilno.

Zanimive so tudi osebe na sliki. Žal prepoznamo le štiri: na skrajni levi lastnik gostilne Franc Samsa, po ženi je dobil nad imek Žefnik. Bil je aktiven član Sokola v Ilirski Bistrici in tudi zadnji starosta Sokola, dokler ni bil Sokol prepovedan. Prodal je gostilno in se z družino umaknil v Ljubljano. V gostilni so pred fašisti nekaj časa kar v krušni peči uspešno skrivali sokolski prapor.

Ob njem v sivem suknjiču Josip Brinšek posestnik in trgovec, z veliko trgovino na vrhu klanca in na začetku Trnovega. Ob njem v temnem suknjiču in očali bi lahko bil Alojz Vekoslav Zajc, kasnejši gostilničarjev zet, tajnik Trnovske hranilnice in posojilnice, velik kulturnik, eden zadnjih predsednikov domačega planinskega društva. Na desni v  beli obleki je domači zobozdravnik dr. Valant, ki je nad gostilniškimi prostori imel “zobozdravstveni atelje”, kot je pisalo n areklamni tabli na gostilni.

Nekdanjo gostilno pri Žefi mladi danes bolj poznajo kot gostišče Čebelica. Ta čas je stavba v občinski lasti in vidno propada. 211/vč

Photo

Filtering options

Search

Content type

Categories
Categories
Categories
Categories
Categories

Region selection


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.