skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Obeležitev samostojnosti v Laškem 26. junija 1991

Obeležitev samostojnosti v Laškem 26. junija 1991

V avgustovski številki biltena smo vas povabili, da prispevate vaš zanimiv spomin na dogodke izpred 30 let, ki so povezani z osamosvajanjem in so se zgodili v naši občini.

25. 6. 1991 je slovenska skupščina sprejela ustavni zakon za uresničitev Temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti RS ter Deklaracijo o neodvisnosti. Dan pozneje, 26. 6. 1991, je Slovenija razglasila samostojnost in neodvisnost. Osrednja državna slovesnost je bila na Trgu republike v Ljubljani ob 20.30. Pred tem, v poznem popoldnevu, pa se odvijali dogodki po drugih slovenskih krajih.

V Laškem je potekala slovesnost na Aškerčevem trgu. Jože Benedek, ki nam je posredoval fotografije, se dogodka podrobno ne spomni. Ob pregledovanju starih fotografij mu še posebej pade v oči, da je bilo ob razglasitvi samostojne države prisotnih sorazmerno malo ljudi. Spomni se spuščanja jugoslovanske in dviga slovenske zastave ter zasaditve spominske lipe. Lipo je posadil takratni predsednik Skupščine Občine Laško Miloš Veršec. (Več fotografij Jožeta Benedeka s te slovesnosti je objavljenih v knjigi Krajevna skupnost Laško skozi 50 let.)

Če se spomnite še kakšne podrobnosti z omenjene obeležitve samostojnosti, vam bomo za informacije hvaležni.

Prispeval Matej Jazbinšek

Avtor fotografije je Jože Benedek

Photo

Filtering options

Search

Content type

Categories
Categories
Categories
Categories
Categories

Region selection


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.