skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Ob zaključku trgatve pred 100. leti v Cerovcu pri Šmarjem

Iz družinske kronike …
Moj prapra dedek Joseph Lorger se je rodil leta 1801 v Cerovcu pri Šmarju. S prvo ženo Marijo roj. Volk, umrla je stara komaj 34 let, sta imela štiri otroke. V drugo se je poročil z Ano iz Senovice, ki mu je rodila tudi štiri otroke. Eden izmed njih je bil moj pradedek Florianey (Florjan), ki se je poročil z Agnes, roj. Štumberger iz kraja Belo, s katero sta imela prav tako štiri otroke: Franza (1883-1885), Amalijo (1886-1967), mojega starega ata Cirila (1888-1958) in Johana (1890-?).

Prvorojeni otrok Franz je umrl star komaj dve leti, Amalija in Johan sta živela na domačiji, moj stari ata Ciril pa se je po poroki z ženo Julijano, roj Arzenšek iz Grobelnega leta 1914 preselil v Celje, kjer so se jima rodili trije otroci: Bogomir, Viktorija in moj oče Edi. Stari oče Ciril se je pogosto vračal k sestri in bratu v domači Cerovec, kjer je pred njihovo domačijo pred stotimi leti v času trgatve nastala pričujoča fotografija.

Na fotografiji so prepoznani: v sredini s steklenico Johan Lorger, ob njem s klobukom je moj stari ata Ciril. Pred njim sedi z belo ruto njegova sestra Amalija in v ozadju stoji moja stara mama Julijana, ki ima v naročju triletnega sina oziroma mojega očeta Edija. Desno spredaj sta Štumbergerjevi dvojčici iz Belega in na levi na takšnih veselicah obvezni muzikant.

Prispevala: Romana Pernovše

Photo

Filtering options

Search

Content type

Categories
Categories
Categories
Categories
Categories

Region selection


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.