skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Na Kettejevem Premu, 1997

Vrsto let, vsako leto za rojstni dan svojega velikega rojaka pesnika Dragotina Ketteja,  so se mladi Premci zbirali v njegovem rojstnem domu v stari premski šoli, prinesli šopek cvetja in večer preživeli z recitiranjem njegovih pesmi ter zgodb, ki jih je namenil mladim.

Tako je bilo tudi 19. januarja 1997; pod vodstvom osmošolke Jane Mršnik so premska dekleta, z leve Valentina Strle, Urška Perenič, Meta Frank, Ana Dolgan, Teja Šircelj in Jana Mršnik so pripravile prijeten literarni večer. Včasih so se nam pridružili tudi domačini, če pa jih ni bilo, smo si zaploskali sami sebi. Bilo je prijetno.

Meta je danes prof. ruščine in univ. dipl. literarna komparativistka, Urška pa prof. nemščine in slovenščine ter doktorica znanosti s področja literarnih ved.

Izr. prof. dr. Urška Perenič je ob 140-letnici rojstva Dragotina Ketteja in 100 letnici rojstva Bogomila Faturja, še enega znanega premskega literata, uredila in izdala knjigo strokovnih razprav o pesniškem opusu obeh. Nedavno pa so knjigo predstavili tudi javnosti.

Prav na večeru, ki ga kaže slika iz leta 1997, je ena od nastopajočih na vprašanje njene mame, kaj bodo počeli v Kettejevem domu, odgovorila: »Tam bomo pokropili Ketteja!«  (142/vč, foto Vojko Čeligoj)

 

Photo

Filtering options

Search

Content type

Categories
Categories
Categories
Categories
Categories

Region selection


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.