skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Moj oče Franc Burjan st. v žalski pekarni, 1971

Oče se je za peka izučil pri znani celjski pekarni Mlakar v Vrunčevi ulici in nato bil večino delovne dobe zaposlen v žalski pekarni. Njegov delovni dan se je pričel ob 4. uri zjutraj in se je vračal domov okoli poldneva. V času obiranja hmelja pa se je njegov delavnik podaljšal tudi v pozno popoldne. Bil je zelo ponosen na svoj poklic. Z velikim spoštovanjem je pripovedoval o Mlakarjevih, kjer je v času vajeniške dobe tudi stanoval. »Pri njih je bil,« se je rad spominjal, »red in čistoča, kot mora biti v urejeni pekarni, iz katere je vedno prijetno dišalo daleč po ulici po sveže pečenem kruhu in drugih pekovskih dobrotah.«
Kot se spodobi, če je pek pri hiši, v našem domu ni nikoli manjkalo kruha in drugih pekovskih dobrot kot npr. makovih žemljic, ki sva jih s sestro nosila v šolo za malico. Vedno je bila v šolski torbi kakšna več, da sva jih lahko podarja tudi svojim sošolcem.

Prispeval: Franc Burjan, ml

Photo

Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.

Filtering options

Search

Content type

Categories
Categories
Categories
Categories
Categories

Region selection


2008 - 2025 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.